Rybka Nemo z paluszków krabowych

Składniki: 40 dag paluszków krabowych, 15 dag majonezu, 1 mała cebula, pół ogórka sałatkowego, 2 marchewki, kawałek buraka, 2 oliwki, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier.

1 Paluszki krabowe wyjmij z foliowych osłonek, pokrój drobno. 2/3 porcji przełóż do miski. Resztę zmiksuj razem z majonezem. Dodaj do pokrojonych paluszków, wymieszaj.

2 Cebulę obierz i dro bno posiekaj. Obrany ogórek zetrzyj na tarce lub pokrój w kosteczkę. Dodaj razem z cebulą do składników sałatki. Dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Odstaw do lodówki na 30 min.

Reklama

3 Marchewki obierz, opłucz. Z części wykrój ozdobny grzbiet oraz płetwy rybki. Resztę zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach.

4 Zimną sałatkę wyjmij z lodówki, uformuj z niej kształt rybki. Wierzch wysyp startą marchewką, tworząc pomarańczowe ubarwienie Nemo. Zrób paski z kawałków buraka i oczy z oliwek. Wetknij płetwy i grzbiet.

4 porcje, czas ok. 50 min; porcja – 430 kcal, cena 3,30 zł

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag mięsa mielonego, jajko, pół pęczka szczypiorku, bułka tarta, 4 ziemniaki, 3 łyżki mleka, 1 łyżka majonezu, 2 pomidory, sól, pieprz, mielona słodka papryka, 3 łyżki łagodnego... więcej