Sałatkowy kot

Składniki na 4 porcje: 15 dag ryżu, 2 jabłka, 25 dag wędzonej piersi kurczaka, 10 dag orzechów włoskich, 1 ząbek czosnku, sól, keczup, 10 dag majonezu, pieprz, 4 czarne oliwki bez pestki, 5 suszonych śliwek, kawałek pomidora, sałata, szczypiorek.

1 Ryż opłucz na sitku, przełóż do garnka, zalej szklanką wrzącej, osolonej wody. Gotuj pod pokrywką na wolnym ogniu do miękkości. Odstaw i wystudź.

2 Jabłka umyj, obierz ze skórki, przekrój na połówki. Wykrój gniazda nasienne, miąższ drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Drobno posiekaj mięso kurczaka.

Reklama

3 Orzechy również posiekaj na małe kawałki, wsyp do miski, połącz z pokrojonymi jabłkami i rozdrobnioną piersią kurczaka. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę lub obierz i posiekaj.

4 Odłóż 2-3 łyżki majonezu. Resztę wymieszaj z piersią kurczaka, jabłkami i orzechami, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na półmisku narysuj kontury kota łyżeczką zamoczoną w majonezie. Wypełnij tę przestrzeń mieszanką z majonezem. Pokryj warstwą schłodzonego ryżu. Wymodeluj przy tym kształt kotka.

5 Odrobinę majonezu wykorzystaj do narysowania ogonka. Resztę połącz z kilkoma kroplami keczupu, namaluj stópki. Ze śliwek zrób pazurki i łatki na brzuszku. Pyszczek, oczka, wąsy i nosek zrób z reszty warzyw.

Do udekorowania łapek oraz brzuszka sałatkowego kotka z powodzeniem możesz użyć gotowych past kanapkowych (jajecznej, pomidorowej, łososiowej), a także keczupu oraz zielonego bądź czerwonego pesto.

czas ok. 40 min; porcja – 460 kcal, cena 3,50 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 3 jajka, po 25 dag cukru i mielonego białego sera, 150 ml oleju, 25 dag mąki, 1 op. proszku do pieczenia, 10 dag czekoladowych kropelek, dżem, 15 dag masy cukrowej, czerwony i zielony... więcej