Serduszka serowe na obiad

Składniki: 35 dag mąki, 1 jajko, żółtko, 1 łyżka oleju, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, śmietana, 1 łyżka masła,1/2 kg białe go sera, pieprz, po kilka gałązek świeżych ziół, keczup, 1 op. mrożonej mieszanki warzyw, sól

1. Mąkę przesiej na stolnicę ze szczyptą soli. Dodaj jedno całe jajko, olej oraz kilka łyżek ciepłej wody. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto na pierogi. Uformuj z niego kulę, owiń folią i odłóż na godzinę do lodówki.

2. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i poszatkuj. Przesmaż razem na łyżce masła. Biały ser zmiel lub przeciśnij przez praskę. Opłucz, osusz, a potem posiekaj kilka gałązek ziół (np. natki, koperku, szczypiorku).

Reklama

3. Zmielony ser połącz z ziołami, cebulą, czosnkiem, żółtkiem i 1-2 łyżkami śmietany. Powstały farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Schłodzone ciasto wyjmij, rozwałkuj. Foremką w kształcie serduszka (lub inną) wycinaj pierożki. Na połowie rozłóż farsz, przykryj resztą ciasta, zlep brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku 2 min. Podawaj z warzywami z wody i keczupem.

Gdy szykujesz większą porcję pierożków, zadbaj, by ciasto nie obsychało. Wałkuj jedynie jego porcje. Pozostałe ciasto trzymaj w lodówce, koniecznie pod przykryciem. Jeśli mimo wszystko brzegi pierożków nie chcą się sklejać, smaruj je letnią wodą.

8 porcji, czas ok. 60 min; porcja – 310 kcal, cena 1,50 zł.

Dobra rada

Pierożki możesz też nadziać mielonym mięsem z rosołu.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag mąki, 15 dag cukru pudru, sól, 27 dag masła, 3 żółtka, 2 łyżki syropu wiśniowego, dżem morelowy, 1 opakowanie lukru, kolorowe cukierki do dekoracji (lentilki) więcej