1 Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru, połową ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki. Odstaw zaczyn do wyrośnięcia. Resztę ciepłego mleka i cukru połącz z jajkami. Dodaj szczyptę soli, resztę przesianej mąki oraz śmietanę.
2 Składniki starannie wymieszaj lub zmiksuj. Na koniec dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy, połącz. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut.
3 Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Łyżką stołową nabieraj porcje ciasta. Smaż z dwóch stron rumiane placuszki. Przekładaj je na kawałek pergaminu, by osączyć nadmiar tłuszczu. Jeśli placuszki mają nieregularne kształty, przytnij brzegi okrągłą foremką.
4 Truskawki umyj, osusz, osuń ogonki. Obrane banany pokrój w plasterki. Na patyki do szaszłyków nadziewaj na przemian placuszki oraz owoce.
5 Miękki twaróg zmiksuj z mascarpone oraz opakowaniem cukru waniliowego. Dodaj cukier puder do smaku. Słodką masę odstaw do schłodzenia. Podawaj na stół do przygotowanych deserowych szaszłyczków.
czas ok. 45 min; porcja – 280 kcal, cena 2,60 zł