Słodkie szaszłyczki

Składniki: 3 dag drożdży, 2 łyżki cukru, 3/4 l mleka, 15 dag mąki, 4 jajka, sól, 12 dag kwaśnej śmietany, 15 dag truskawek, 3 banany, 20 dag twarogu, 25 dag mascarpone, 1 op. cukru waniliowego, cukier puder, olej.

1 Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru, połową ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki. Odstaw zaczyn do wyrośnięcia. Resztę ciepłego mleka i cukru połącz z jajkami. Dodaj szczyptę soli, resztę przesianej mąki oraz śmietanę.

2 Składniki starannie wymieszaj lub zmiksuj. Na koniec dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy, połącz. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut.

Reklama

3 Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Łyżką stołową nabieraj porcje ciasta. Smaż z dwóch stron rumiane placuszki. Przekładaj je na kawałek pergaminu, by osączyć nadmiar tłuszczu. Jeśli placuszki mają nieregularne kształty, przytnij brzegi okrągłą foremką.

4 Truskawki umyj, osusz, osuń ogonki. Obrane banany pokrój w plasterki. Na patyki do szaszłyków nadziewaj na przemian placuszki oraz owoce.

5 Miękki twaróg zmiksuj z mascarpone oraz opakowaniem cukru waniliowego. Dodaj cukier puder do smaku. Słodką masę odstaw do schłodzenia. Podawaj na stół do przygotowanych deserowych szaszłyczków.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

czas ok. 45 min; porcja – 280 kcal, cena 2,60 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: ● tabliczka ciemnej czekolady ● 2 łyżki kakao ● łyżka cukru pudru ● 20 dag truskawek ● małe opakowanie serka mascarpone ● szklanka śmietany 30% ● łyżka cukru pudru ●... więcej