Słodycze dla najmłodszych

Jedzone w niewielkich ilościach i nie za często nie powinny zaszkodzić dziecku po 2. roku. Kiedy jednak stają się codzienną przekąską, warto zadbać, by były wartościowe.

Najmniej spośród słodyczy polecane są żelki, landrynki i lizaki, bo poza cukrem smyk znajdzie w nich tylko sztuczne dodatki. Niechętnie widziane przez dietetyków są też wafle, herbatniki i markizy – bogate w szkodliwe tłuszcze nasycone.

Reklama

Najwięcej zalet ma gorzka czekolada. Ilością cukru niemal dorównuje mlecznej, a zawiera znacznie więcej magnezu i innych wartościowych składników. Można też poczęstować dziecko suszonymi owocami, batonem zbożowym, budyniem na mleku czy galaretką z owocami.

Z ciast warto upiec mu szarlotkę lub drożdżowe, a w święta zaproponować kawałeczek makowca.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: ● tabliczka ciemnej czekolady ● 2 łyżki kakao ● łyżka cukru pudru ● 20 dag truskawek ● małe opakowanie serka mascarpone ● szklanka śmietany 30% ● łyżka cukru pudru ●... więcej