Śniadaniowe łódeczki

Składniki: 3 kromki ciemnego pieczyw, 2 łyżki masła, 5 dag szynki, 3 duże plastry żółtego sera, 1 duży pomidor, kilka gałązek świeżej bazylii

1. Kromki ciemnego pieczywa (żytniego, razowego, orkiszowego, mieszanego) poprzekrawaj na połówki. Każdą połówkę posmaruj cienką warstwą masła.

2. Szynkę pokrój w plastry, a później na kawałki. Obłóż nimi kanapki. Plastry żółtego sera przekrój po skosie tak, by powstało 6 trójkątów. Odłóż je na bok, by później przygotować żagle do kanapkowych łódek.

Reklama

3. Pomidor umyj. Jeśli chcesz (lub jeśli podajesz kanapki maluszkowi), ułóż warzywo na sicie, sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Przekrój na połówki, usuń nasiona. Każdą połówkę podziel na trzy części.

4. Gałązki bazylii opłucz pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Oderwij listki z gałązek, pozostaw do dekoracji kanapek.

5. Przygotuj sześć ozdobnych patyczków do szaszłyków (koreczków) lub wykałaczek. Ozdób je proporczykami z kawałków materiału lub z kolorowych serwetek. Nadziej trójkąty z sera tak, by imitowały żagle.

6. Na pokrytych szynką kanapeczkach rozłóż cząstki pomidorów. Przymocuj je do pieczywa za pomocą masztów z serowymi żaglami. Ozdób liśćmi bazylii.

2 porcje, czas ok. 20 min; porcja – 170 kcal, cena 2,50 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag mięsa mielonego, jajko, pół pęczka szczypiorku, bułka tarta, 4 ziemniaki, 3 łyżki mleka, 1 łyżka majonezu, 2 pomidory, sól, pieprz, mielona słodka papryka, 3 łyżki łagodnego... więcej