Ulubione potrawy dzieci

Pyszne grzanki - zapiekanki

Dzieci, podobnie jak dorośli, chętnie jedzą potrawy "z pieca". Lubią zapiekanki na słodko (np. ryż z jabłkami), doceniają też grzanki (czyli kanapki z piekarnika) i tosty (grzanki opiekane w tosterze). Można je przygotować z każdego rodzaju pieczywa, choć dzieciom zwykle najbardziej smakują te z pszennych bułek lub chleba (jeśli wybierasz pieczywo tostowe, to bez konserwantów).

Reklama

Grzanki przygotowuje się na dwa sposoby. Można je posmarować masłem, wstawić do piekarnika, a gdy są rumiane i chrupiące, obłożyć wędliną, serem lub innymi dodatkami. Można też zapiekać w piekarniku całe kanapki, aż do chwili, gdy się zarumienią. Świetnie się będą z nimi komponować świeże warzywa pokrojone w długie paski (np. papryka, ogórek, ugotowana fasolka szparagowa), podane z lekkimi sosami. Ich przygotowanie jest proste. Wystarczy zmiksować szklankę jogurtu z pokrojonym świeżym ogórkiem i koperkiem.

Równie smakowity będzie lekki dip przyrządzony z naturalnego jogurtu z siekanymi orzechami laskowymi, świeżymi listkami mięty, szczypiorkiem oraz odrobiną soku z cytryny.

Dania z makaronem

Dzięki atrakcyjnym kolorom (jak czerwony, zielony, a nawet granatowy) i ciekawym kształtom (jak wstążki, muszelki, świderki, literki, kokardki czy gwiazdki), dzieci go uwielbiają. Różne typy makaronów (np. pełnoziarnisty, jajeczny) mogą być składnikiem potraw słodkich i podawanych na ostro. Bardzo dobrze komponują się z mięsem, warzywami, rybami, grzybami, serami, mlekiem, twarogiem, ziołami, sosami. To także sprawdzony dodatek do zup. Z makaronu możesz wyczarować dla malucha naprawdę wiele smacznych i zdrowych potraw, dlatego sięgaj po niego kilka razy w tygodniu.

Zofia Pisarek

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 31,5 dag drożdży 3350 ml mleka 33 łyżki cukru 325 dag mąki 31 jajko, sól 31 szklanka muesli 3banan i dowolne drobne owoce do dekoracji 3olej więcej