Uśmiechnięte kotlety

Składniki: 4 duże ziemniaki, sól, 30 dag marchewek mini, 20 dag mrożonych różyczek kalafiora, 40 dag mielonego mięsa z indyka, jajko, bułka tarta, masło, olej, sól, pieprz, kilka łyżek groszku z puszki.

1 Ziemniaki wyszoruj, wrzuć na osolony wrzątek. Ugotuj w mundurkach do miękkości. Odlej, lekko przestudź.

2 W osobnym naczyniu zagotuj wodę z solą i łyżeczką oleju. Na wrzątek wrzuć marchewki. Gotuj 5-7 minut. Dodaj różyczki kalafiora. Gotuj razem jeszcze 8-10 minut. Warzywa odlej na sicie.

Reklama

3 Mięso przełóż do miski. Dodaj jajko i łyżkę bułki tartej, wyrób masę. Dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem. Z przygotowanej masy uformuj cztery płaskie kotleciki. Obtocz je w bułce tartej. Smaż na oleju na złoto.

4 Obierz starannie ziemniaki i przekrój je na połówki. Foremką wytnij gwiazdki. Ułóż je na talerzach razem z kotletami. 2 marchewki pokrój w plasterki. Zrób z nich uszy i uśmiechnięte buźki kotletów. Resztę warzyw ułóż na talerzu. Posyp zrumienioną bułką tartą i groszkiem.

czas ok. 45 min; porcja – 280 kcal, cena 4 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 320 dag filetu z indyka 34 młode marchewki 31 pietruszka 3kawałek selera 31 łyżka masła 32 ziemniaki 32 łyżki gęstej śmietany 3sól, pieprz 3cukier 32 tosty pszenne, szczypiorek więcej