Wampirkoburgery

SKŁADNIKI: 4 bułki • 250 g mięsa mielonego (najlepiej wołowina lub drobiowe) • jajko • sól • pieprz • olej • pomidor • keczup • 4 małe ogórki kwaszone • papryka czerwona • 2 słodkie cebule • kilka listków sałaty • masło • 4 kuleczki mozzarelli.

czas przygotowania: 20 minut, cena porcji: ok. 4 zł, 290 kcal, dla 4 osób

1Przygotuj kotlety: do mięsa dodaj jajko drobno posiekaną cebulę, dopraw solą i pieprzem. Dobrze wyrób mięso. Uformuj 4 kotleciki i usmaż na oleju.

Reklama

2Pokrój pomidor i ogórki na plastry, paprykę w cienkie paseczki. Podgrzej bułkę. Przekrój i posmaruj w środku masłem.

3Połóż na połówce bułki listek sałaty, plasterek pomidora, następnie kotlet i plasterki ogórka. Posmaruj keczupem. Przykryj drugą połówką bułki. Pokrój słodką cebulę w pióra i powkładaj w burgera tak, żeby wystawały jak wampirze zęby.

Oczy zrób z kulek mozzarelli przekrojonych na pół i kawałków ogórka.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 320 dag filetu z indyka 34 młode marchewki 31 pietruszka 3kawałek selera 31 łyżka masła 32 ziemniaki 32 łyżki gęstej śmietany 3sól, pieprz 3cukier 32 tosty pszenne, szczypiorek więcej