Żabka z jajka dla niejadka

Składniki na 4 porcje: 4 jajka, 1/2 ogórka typu wąż, 2-3 czarne oliwki, kilka listków sałaty masłowej lub innej, 8 ziarenek czerwonego pieprzu, 10 dag serka homogenizowanego, szczypiorek, sól.

1 Jajka gotuj 8-10 minut w osolonym wrzątku, wyjmij, przestudź, a następnie obierz. Ogórek umyj i obierz ze skórki lub sparz wrzątkiem, wyszoruj i pozostaw ze skórką. Pokrój w plasterki, oprósz solą. Osącz z zalewy ciemne oliwki (koniecznie bez pestek). Pokrój je na w krążki.

2 Listki sałaty opłucz i osusz. Rozłóż na talerzykach tak, by udawały liście nenufarów. Jajka będą stanowić korpusy żabek. Ponacinaj je tam, gdzie żabki powinny mieć pyszczki. W otwory powkładaj plasterki ogórków, które będą imitować języki. Zrób oczy z czerwonego pieprzu.

Reklama

3 Na górze każdego jajka wykonaj kolejne nacięcia (po dwa). Umieść w nich plasterki ogórka i krążki oliwek, tak by powstały uszy. Łapki śniadaniowych żabek zrób z sałaty lub również z plasterków ogórka. Serek dopraw do smaku solą, wymieszaj z łyżką szczypiorku. Podaj do jajek.

czas ok. 20 min; porcja – 130 kcal, cena 1,20 zł

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1 jajko, 120 ml mleka, 25 dag mąki, proszek do pieczenia, 8 dag płatków kukurydzianych, 1 łyżka bułki tartej, 12 pałek kurczaka, olej, 1 cytryna, mielona słodka papryka, sól więcej