Ziemniaczany hipek

Składniki: po 2 duże i małe ziemniaki, 1/2 brokułu, 1 marchewka, pół czerwonej papryki, szczypior, oliwa 3szpinak, oliwki, pieprz, 3 łyżki serka śmietankowego, 1 łyżka majonezu, masło, sól, 1 mały ząbek czosnku, szynka

1. Ziemniaki wyszoruj, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj w mundurkach do miękkości (mniejsze wyjmij wcześniej). Pół brokułu podziel na różyczki, wrzuć do osobnego naczynia z osoloną wodą i łyżką oliwy. Gotuj 15 min.

2. 5 minut przed końcem gotowania wrzuć obraną i pokrojoną w plastry marchewkę. Paprykę opłucz, pokrój w paski. Liście szpinaku opłucz i zblanszuj na patelni.

Reklama

3. Dodaj łyżkę masła. Obok szpinaku na patelni ułóż osączone różyczki brokułu i marchewkę. Chwilę ogrzewaj, dopraw solą. Rozłóż na talerzach razem z papryką.

4. Duże ziemniaki posmaruj masłem, opiekaj 10 min w 200 st. Rozkrój do połowy, wydrąż część miąższu. W otworze umieść dip z serka, majonezu, czosnku, soli i pieprzu do smaku. Zrób język z szynki, zęby ze szczypiorku, uszy z połówek małych ziemniaków i oliwkowe oczy. Podawaj z warzywami.

2 porcje, czas ok. 50 min; porcja – 210 kcal, cena 4 zł.

By zachować cenne składniki, wrzucaj warzywa do małej ilości wrzątku i gotuj krótko pod przykryciem. Pozostałą wodę (wywar) przeznacz np. na sos – w ten sposób ocalisz witaminy, które wypłukały się w trakcie gotowania.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag mięsa mielonego, jajko, pół pęczka szczypiorku, bułka tarta, 4 ziemniaki, 3 łyżki mleka, 1 łyżka majonezu, 2 pomidory, sól, pieprz, mielona słodka papryka, 3 łyżki łagodnego... więcej