Zupa brokułowa z cielęciną po 6. miesiącu

Składniki: ● 20 g cielęciny ● 1/2 marchewki ● 1/4 pietruszki ● 1/2 ziemniaka ● 1-2 różyczki brokułów ● 1 łyżeczka masła, oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Przygotowanie:1. Ziemniak, marchew i pietruszkę umyj, obierz i ponownie opłucz, a brokuły dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą.

2. Wszystkie warzywa włóż do wrzątku (w takiej ilości, by je zakrywał) i gotuj, aż będą miękkie.

Reklama

3. Mięso umyj i pokrój na niewielkie kawałki. Następnie włóż do osobnego garnka i ugotuj w małej ilości wody.

4. Ugotowaną cielęcinę połącz z warzywami i zmiksuj.

5. Do papki dodaj masło, oliwę z oliwek lub olej rzepakowy i ponownie zagotuj zupkę.

Przepisy: Małgorzata Strucińska, dietetyk

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Zobacz również

  • Składniki: 320 dag filetu z indyka 34 młode marchewki 31 pietruszka 3kawałek selera 31 łyżka masła 32 ziemniaki 32 łyżki gęstej śmietany 3sól, pieprz 3cukier 32 tosty pszenne, szczypiorek więcej