Zupa brokułowa z cielęciną po 6. miesiącu
Składniki: ● 20 g cielęciny ● 1/2 marchewki ● 1/4 pietruszki ● 1/2 ziemniaka ● 1-2 różyczki brokułów ● 1 łyżeczka masła, oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
Przygotowanie:1. Ziemniak, marchew i pietruszkę umyj, obierz i ponownie opłucz, a brokuły dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą.
2. Wszystkie warzywa włóż do wrzątku (w takiej ilości, by je zakrywał) i gotuj, aż będą miękkie.
3. Mięso umyj i pokrój na niewielkie kawałki. Następnie włóż do osobnego garnka i ugotuj w małej ilości wody.
4. Ugotowaną cielęcinę połącz z warzywami i zmiksuj.
5. Do papki dodaj masło, oliwę z oliwek lub olej rzepakowy i ponownie zagotuj zupkę.
Przepisy: Małgorzata Strucińska, dietetyk
Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci
Zobacz również
-
Składniki: 1 jajko, 120 ml mleka, 25 dag mąki, proszek do pieczenia, 8 dag płatków kukurydzianych, 1 łyżka bułki tartej, 12 pałek kurczaka, olej, 1 cytryna, mielona słodka papryka, sól więcej