Zupa buraczkowa po 7. miesiącu

Domowy barszcz na wywarze z warzyw bez obaw można zaproponować dziecku. Przyrządza się go z ugotowanych lub upieczonych buraków i bardzo delikatnie przyprawia.

Przygotowanie: Buraczka umyj, obierz i ugotuj w 250 ml wody. Gdy zmięknie, dołóż do niego ziemniaka, marchew i pietruszkę (najlepiej by było, żeby warzywa pochodziły z uprawy ekologicznej albo innego sprawdzonego źródła).

Ugotowane warzywa zmiksuj na papkę. Dodaj łyżeczkę masła lub oliwy i ponownie krótko zagotuj. Tuż przed podaniem możesz posypać zupę natką.

Reklama

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania dla dzieci

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag mąki, 15 dag cukru pudru, sól, 27 dag masła, 3 żółtka, 2 łyżki syropu wiśniowego, dżem morelowy, 1 opakowanie lukru, kolorowe cukierki do dekoracji (lentilki) więcej