Zdrowe odżywianie

  • Sałatka śledziowa z buraczkami

    Skład na 6 porcji: ● 2 małe buraki ● dojrzałe awokado ● 2 podwójne filety śledziowe w zalewie octowej ● 6 łyżek majonezu ● 4 jaja ● cytryna ● oliwa ● natka ● sól i pieprz Czytaj więcej

  • Miętowa sałatka

    Składniki: garść szpinaku, mrożone maliny, 10 dag szynki konserwowej, 2 czerwone cebule, 10 dag sera feta. Sos: łyżka posiekanej mięty, łyżka miodu, oliwa, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz. Czytaj więcej

  • Sprawdzone sposoby na pyszne sałatki

    ✓Do warzywnego torcika możesz użyć różnego rodzaju warzyw, ale także sera lub usmażonego kurczaka. ✓ Sałatki, które serwujesz w porze obiadu, podaj z sosem na bazie majonezu, bo jest on bardziej sycący. Natomiast sałatki, które przygotujesz na kolację, możesz podać z sosem winegret lub innym na bazie oliwy. ✓Sałatki polewaj sosem i posól na kilka chwil przed ich podaniem na stół. Wtedy sałatka będzie wyglądała i smakowała świeżo i smacznie. ✓Sałatkę na tak szczególne świ Czytaj więcej

  • Sałatka z jajkiem, makaronem i warzywami

    Składniki dla 6 osób. Sałatka: 3 garście mieszanki sałat • 15 dag makaronu kokardki • 6 jajek • czerwona papryka lub 2 pomidory • 4 łyżki groszku zielonego konserwowego • sól • pieprz. Sos: 3 łyżki majonezu • 2 łyżki śmietany 18 proc. • łyżka jogurtu naturalnego • pół ząbku czosnku • szczypta ziół prowansalskich • sól • pieprz. Czytaj więcej

  • Sałatka z tuńczykiem i awokado

    Składniki dla 6 osób: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym • puszka groszku konserwowego • 2 łyżki serka ricotta lub mascarpone • 2 awokado • łyżeczka octu balsamicznego • sok z cytryny • gałązki rozmarynu • sól • pieprz. Czytaj więcej

  • Sałatka z granatem

    Składniki dla 4 osób. Sałatka: 3 granaty • 3 pomidory • pomarańcza • 2 żółte papryki • czerwona cebula • seler naciowy • świeża kolendra • natka pietruszki • sól • pieprz. Sos: sok z połowy cytryny • 2 łyżki oliwy z oliwek • szczypta cukru • sól • pieprz ziołowy. Czytaj więcej

  • Sałatka ziemniaczana z rukolą

    Składniki na 4 porcje: 20 dag ziemniaków , 1 mała czerwona cebula, 5 dag migdałów, 2/3 szklanki pokrojonych w kostkę marynowanych buraczków, 30 dag marchewki, 1 twarde i słodkie jabłko, 1 paczka miksu sałat, garść rukoli, po 2 łyżki musztardy francuskiej, płynnego miodu naturalnego, oleju słonecznikowego, sól, świeżo mielony pieprz. Czytaj więcej

  • Piramidka sałatkowa

    Składniki na 10 porcji: 30 dag sera pleśniowego typu Lazur, 2 twarde i słodkie jabłka np. Jonagold, 1/2 puszki kukurydzy, 1 czerwona papryka, 1/2 pęczka natki pietruszki, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, sok z cytryny. Czytaj więcej

  • Sałatka z pomarańczy i czarnych oliwek

    Składniki: 4 dojrzałe pomarańcze, 100 g czarnych oliwek bez pestek, dressing z czosnkiem i kuminem, 1/2 szklanki oliwy, 2 ząbki czosnku, zmiażdżone, łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego, łyżeczka słodkiej, mielonej papryki, sól, pieprz. Czytaj więcej

  • Sałatka z halloumi, granatem i pomarańczą

    Składniki: 2 szklanki listków świeżej mięty, 2 pomarańcze, mały melon, cantalupa, 200 g sera halloumi, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczka miodu, pestki z 1/2 granatu, sól, czarny pieprz do smaku. Czytaj więcej