Zdrowe odżywianie

  • Domowe leczo

    Skład na 6 porcji: po 2 cukinie, czerwone i zielone papryki, marchewki, po 3 cebule i pomidory, 500 g kiełbasy, mały koncentrat pomidorowy, vegeta, sól, pieprz, bazylia, olej, mąka. Czytaj więcej

  • Pyszne kotleciki z nasionami

    Składniki na 4-6 porcji: po 2 szklanki tartej marchewki i cukinii, 1/2 cebuli, 4 łyżki mąki, 1 jajko, 1 ząbek czosnku, po 2 łyżki pestek słonecznika i dyni, sól, pieprz, olej kokosowy, 1/2 pęczka natki pietruszki, mąka do obsypania. Czytaj więcej

  • Ziołowe placki ziemniaczane

    Składniki: 1 kg ziemniaków, 2 jajka, 2 łyżki mąki, sól , pieprz, 2 łyżki posiekanych ziół: natka pietruszki, majeranek, rozmaryn, kilka podsmażonych plastrów boczku, olej. Czytaj więcej

  • Placki ziemniaczane ze szpinakiem

    Składniki: 30 dag szpinaku, 10 dag mąki, 4 ziemniaki , cebula, 2 jajka, pieprz , sól, olej, posiekana natka pietruszki do dekoracji. Czytaj więcej

  • Pasztet z soi z suszonymi pomidorami

    Składniki: pół szklanki zalewy z suszonych pomidorów, 3 puszki soi, pęczek bazylii, 8 suszonych pomidorów, sól, 2 jajka, 3 ząbki czosnku, cebula, pieprz, koperek. Czytaj więcej

  • Sałatka z tuńczykiem i ogórkami kiszonymi

    Składniki na 6 porcji: ■ 30 dag tuńczyka w kawałkach (w oliwie) ■ 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach ■ 3 ogórki kiszone ■ cebula ■ kilka czarnych oliwek ■ sól ■ pieprz ■ natka pietruszki. Czytaj więcej

  • Gulasz jarzynowy

    Składniki dla 4 osób: 30-40 dag fasolki szparagowej • cebula • 2 średnie pomidory • 1/2 małego kalafiora •kalarepa • 1-2 marchewki • pietruszka • 1/2 puszki zielonego groszku konserwowego • 1/2 puszki białej fasolki • 1-2 łyżki mąki kukurydzianej • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki • 2-3 łyżki oliwy • sól • pieprz. Czytaj więcej

  • Dynia z kaszą bulgur i bakaliami

    Składniki na 4 porcje: 1 mała dynia hokkaido (ok. 60 dag), 20 dag kaszy bulgur, 10 dag pomidorów koktajlowych, 4 gałązki tymianku, 10 dag sera feta, 5 łyżek białego octu winnego, 1 łyżeczka musztardy, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki miodu, 5 dag orzechów włoskich, 7 dag migdałów, sól, pieprz. Czytaj więcej

  • Wegetariańskie curry z dynią i czerwoną sałatą

    Składniki na 6 porcji: 50 dag dyni, np. hokkaido, 2 puszki ciecierzycy, 50 dag cukinii, 2 puszki (po 400 ml) mleka kokosowego, 1 główka sałaty radicchio, 2 czerwone chili, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, 5–6 łyżek sosu sojowego, 3 łyżki łuskanych pestek dyni, 3 łyżeczki curry w proszku, sól. Czytaj więcej

  • Klopsiki z dynią i ziemniakami

    Składniki na 5 porcji: 1 mała dynia (ok. 1 kg), 2 średnie pory (biała część), 70 dag małych ziemniaków, 50 dag mięsa mielonego wiep rzowego, 20 dag śmietany kremówki, 5 gałązek tymianku, 2 gałązki rozmarynu, 5 łyżek oleju, 1 łyżeczka soli morskiej, pieprz mielony, 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej, 1 mała cebula, 3 gałązki natki pietruszki. Czytaj więcej