Zdrowe odżywianie

  • Placka z kiszoną kapustą

    Składniki na 4 porcje: 30 dag odsączonej kapusty kiszonej, 50 dag ziemniaków, 20 dag wędzonego łososia w plastrach, 200 ml kwaśnej śmietany, 1 żółtko, 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej, olej do smażenia, 1/2 pęczka koperku, sól, pieprz, szczypta startej gałki muszkatołowej Czytaj więcej

  • Jarmużowy bigosik

    Składniki na 4 porcje: 30 dag ryżu do risotto, 25 dag jarmużu, 30 dag marchewki, 1 średnia cebula, 1 litr bulionu warzywnego, 5 dag orzechów włoskich, 20 dag pomidorków koktajlowych, 2 ząbki czosnku, 2 dag masła, 5 dag drobno startego sera typu parmezan, 8 łyżek oleju, sól, pieprz mielony Czytaj więcej

  • Cukiniowo-szałwiowa pychotka

    Składniki na 4 porcje: 25 dag ryżu do risotto, 30 dag cukinii, 10 dag chudego wędzonego boczku pokrojonego w cieniutkie plasterki, 1 cebula, 4 łyżki oliwy, 500 ml bulionu, 250 ml białego wytrawnego wina, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier, 3 dag orzeszków piniowych, 3 gałązki szałwii, 7 dag startego parmezanu, grubo mielony pieprz Czytaj więcej

  • Bakłażanowe ruloniki na jaglance

    Składniki na 4 porcje: 1,5 szkl. kaszy jaglanej, 15 dag mrożonego zielonego groszku, 1 bakłażan, 30 dag fety, 3 szkl. bulionu warzywnego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, 6 łyżek posiekanego szczypiorku, 8 wąsów cienkiego szczypiorku, 15 dag jogurtu greckiego, 2 łyżki mascarpone, ziarenka czerwo nego pieprzu, sól, pieprz, chili Czytaj więcej

  • Buraczkowy rarytas

    Składniki na 2 porcje: 10 dag ryżu do risotto, 30 dag buraków, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy, 4 gałązki świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego), 500 ml bulionu jarzynowego, 4 łyżki koncentratu (lub soku) z buraków, 100 ml białego wina, 1 łyżka masła, 4 łyżki tartego sera typu parmezan, sól morska, pieprz, 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych, tymianek po posypania Czytaj więcej

  • Dyniowa fantazja z mięsem

    Składniki na 4 porcje: 25 dag ryżu do risotto, 2 większe filety z kurczaka (pojedyncze), 1 kg dyni, 6 dymek bez szczypiorku, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek koperku, 1 litr bulionu drobiowego, 4 łyżki oliwy z oliwek, 10 dag drobno startego sera typu parmezan qkawałek (3 cm) imbiru, sok z cytryny, 1 łyżka masła, suszone płatki chili, sól, pieprz Czytaj więcej

  • Złocista potrawka z rzymską sałatą

    Składniki na 4 porcje: 20 dag ryżu do risotto, 200 ml białego wytrawnego wina, 700 ml bulionu warzywnego, 20 dag marchewki, 30 dag sałaty rzymskiej, 5 dag migdałów blanszowanych, 5 dag startego parmezanu q1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, kilka niteczek szafranu, sól, pieprz Czytaj więcej

  • Bulgur z soczewicą i kalafiorem

    Składniki na 6 porcji: 15 dag kaszy bulgur, 20 dag czerwonej soczewicy, 1 litr bulionu warzywnego, 1 kalafior, 3 pomidory, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 100 ml mleka kokosowego, 2 jajka, 250 ml piwa, 5 łyżek mąki, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka curry, 1 litr oleju do głębokiego smażenia, 10 dag drobno startego parmezanu, sól, pieprz mielony, 1 łyżka posiekanego tymianku, grube wiórki parmezanu do posypania kaszotto, gałązki tymianku do dekoracji Czytaj więcej

  • Jarskie kotleciki

    Składniki na 4 porcje: 50 dag ziemniaków, 1 cebula, 10 dag żółtego sera, 1 jajko, 2-3 łyżki kaszy manny, po kilka gałązek natki i majeranku, sól, mielony czarny pieprz, olej, 2-3 łyżki bułki tartej Czytaj więcej

  • Sałatka warstwowa

    Składniki: 30 dag piersi kurczaka (lub indyka), 6 jajek, 1 duże winne jabłko, 15 dag żółtego sera (typu morski lub edamski), 3 łyżki orzechów włoskich, majonez, sól, pieprz, natka, olej Czytaj więcej