Zdrowe odżywianie

  • Kasza z grzybami

    Składniki: 2 woreczki kaszy jęczmiennej (np. mazurskiej), 1 łyżka masła, 30 dag pieczarek, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 2 strąki czerwonej papryki, 1 szklanka bulionu, 1/2 pęczka koperku, olej do smażenia, sól, pieprz, słodka papryka Czytaj więcej

  • Kasza kuskus z kolorowymi warzywami

    Składniki ● 2 szklanki kaszy kuskus ● kostka bulionowa ● średnia cukinia ● strąk żółtej papryki ● 2-3 pomidory ● duża cebula ● 2-3 ząbki czosnku ● oliwa ● bazylia ● sól i pieprz. Przygotowanie 30 min ✔ Porcja 270 kcal ✔ Przepis na 4 porcje. Czytaj więcej

  • Placki ziemniaczane

    6 gałązek tymianku, 5 łyżek konfitury żurawinowej, 1 kg ziemniaków, 1 duża cebula, 2 jajka, sól, 3-4 łyżki mąki, gałka muszkatołowa, 8 łyżek oleju rzepakowego, 15 dag sera pleśniowego, np. lazur. Czytaj więcej

  • Cykorie w płaszczyku z szynki

    1/2 cebuli, pieprz, sól, 1 łyżeczka + 2 łyżki masła, 150 ml białego wina, 30 dag śmietany kremówki, 10 dag sera pleśniowego, 1-2 łyżeczki mąki kukurydzianej, 1 łyżka oleju, 6 średnich kolb cykorii, 2 małe gruszki, 4 plasterki gotowanej szynki, 1-2 łyżki bułki tartej, 4 łyżki konfitury żurawinowej. Czytaj więcej

  • Pomorska zapiekanka z kapusty z nutą pomarańczy

    Składniki na 4 porcje: 80 dag kapusty włoskiej, 2 średnie cebule, 1-2 ząbki czosnku, 1 pomarańcza, 3 łyżki oleju, 1 łyżka cukru, 150 ml bulionu warzywnego, 3 tosty pszenne (ew. 1 bułeczka kajzerka), 10 dag żółtego sera (np. gouda), 7 dag orzechów włoskich, 1/2 pęczka natki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Czytaj więcej

  • Ryż z pieczarkami i dynią

    SKŁADNIKI (8 porcji): ● 300 g ryżu (najlepiej arborio, czyli do risotto) ● 300 g dyni ● 250 g pieczarek ● 1 l bulionu warzywnego ● cebula ● 2 ząbki czosnku ● pęczek natki pietruszki ● 2 łyżki oliwy ● 20 g masła ● pół łyżeczki suszonego rozmarynu ● sól ● pieprz. Czytaj więcej

  • Czerwona kapusta z bakaliami

    Składniki na 4 porcje: 1/2 główki czerwonej kapusty, 100 g rodzynek, 100 g łuskanych migdałów, sól, pieprz, 3 łyżki octu winnego czerwonego, 1 łyżka miodu, 1 łyżka cukru. Czytaj więcej

  • Buraczkowe placuszki z czosnkiem

    Składniki na 4 porcje: 50 dag czerwonych buraczków, 10 dag płatków owsianych, 3-4 łyżki pestek słonecznika, 2 jajka, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, szczypta cukru, trochę soku z cytryny albo octu, olej do smażenia. Czytaj więcej

  • Placuszki selerowe z groszkiem

    Składniki na 8 porcji: 50 dag selera korzeniowego, 1 i 1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony), 4 jaja, 4-5 łyżek mąki, po 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku, bazylii i mięty, 4-5 łyżek tartego sera typu parmezan, sól, pieprz, olej do smażenia. Czytaj więcej

  • Placuszki cukiniowe z fetą

    Składniki na 4 porcje: 2 średnie cukinie, 3 ząbki czosnku, 20 dag sera typu feta, 3-4 łyżki mąki, 1 jajko, 1 pęczek mięty, olej do smażenia, 350 ml gęstego jogurtu, 1/2 pęczka koperku, 2 łyżki oliwy, sok z 1/4 cytryny sól, biały pieprz. Czytaj więcej