Zdrowe odżywianie

  • Wegetariański krem

    Składniki: po 3 duże marchewki i ziemniaki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1/2 strąka zielonej papryki, 2-3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka curry, cukier, 1 litr rosołu lub bulionu warzywnego, 1/2 op. tortellini z serem, natka, chili Czytaj więcej

  • Aromatyczna sałatka mazurska

    Składniki: 1 szklanka kaszy mazurskiej, 2 pomidory, 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju, 1 cebula, 2 łyżki orzechów włoskich, 1 łyżka oregano, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz Czytaj więcej

  • Nadziewana papryka

    Składniki: 1 szklanka kuskusu, pół kostki bulionowej (jarzynowej), 1 ogórek, 1 mała czerwona papryka, pół cebuli, 1-2 ząbki czosnku, 2 zielone papryki, 1-2 łyżki oliwy, sok z cytryny, pieprz, sól Czytaj więcej

  • Marokańska sałatka

    Składniki: 1,5 szklanki kaszki bulgur, 1 cebula, pół pora, 2 pomidory, 1 ogórek, 1 pęczek natki, kilka listków świeżej mięty, olej, cytryna, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, kumin Czytaj więcej

  • Kasza z grzybami

    Składniki: 2 woreczki kaszy jęczmiennej (np. mazurskiej), 1 łyżka masła, 30 dag pieczarek, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 2 strąki czerwonej papryki, 1 szklanka bulionu, 1/2 pęczka koperku, olej do smażenia, sól, pieprz, słodka papryka Czytaj więcej

  • Kasza kuskus z kolorowymi warzywami

    Składniki ● 2 szklanki kaszy kuskus ● kostka bulionowa ● średnia cukinia ● strąk żółtej papryki ● 2-3 pomidory ● duża cebula ● 2-3 ząbki czosnku ● oliwa ● bazylia ● sól i pieprz. Przygotowanie 30 min ✔ Porcja 270 kcal ✔ Przepis na 4 porcje. Czytaj więcej

  • Placki ziemniaczane

    6 gałązek tymianku, 5 łyżek konfitury żurawinowej, 1 kg ziemniaków, 1 duża cebula, 2 jajka, sól, 3-4 łyżki mąki, gałka muszkatołowa, 8 łyżek oleju rzepakowego, 15 dag sera pleśniowego, np. lazur. Czytaj więcej

  • Cykorie w płaszczyku z szynki

    1/2 cebuli, pieprz, sól, 1 łyżeczka + 2 łyżki masła, 150 ml białego wina, 30 dag śmietany kremówki, 10 dag sera pleśniowego, 1-2 łyżeczki mąki kukurydzianej, 1 łyżka oleju, 6 średnich kolb cykorii, 2 małe gruszki, 4 plasterki gotowanej szynki, 1-2 łyżki bułki tartej, 4 łyżki konfitury żurawinowej. Czytaj więcej

  • Pomorska zapiekanka z kapusty z nutą pomarańczy

    Składniki na 4 porcje: 80 dag kapusty włoskiej, 2 średnie cebule, 1-2 ząbki czosnku, 1 pomarańcza, 3 łyżki oleju, 1 łyżka cukru, 150 ml bulionu warzywnego, 3 tosty pszenne (ew. 1 bułeczka kajzerka), 10 dag żółtego sera (np. gouda), 7 dag orzechów włoskich, 1/2 pęczka natki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Czytaj więcej

  • Ryż z pieczarkami i dynią

    SKŁADNIKI (8 porcji): ● 300 g ryżu (najlepiej arborio, czyli do risotto) ● 300 g dyni ● 250 g pieczarek ● 1 l bulionu warzywnego ● cebula ● 2 ząbki czosnku ● pęczek natki pietruszki ● 2 łyżki oliwy ● 20 g masła ● pół łyżeczki suszonego rozmarynu ● sól ● pieprz. Czytaj więcej