Zdrowe odżywianie

  • Pomorska zapiekanka z kapusty z nutą pomarańczy

    Składniki na 4 porcje: 80 dag kapusty włoskiej, 2 średnie cebule, 1-2 ząbki czosnku, 1 pomarańcza, 3 łyżki oleju, 1 łyżka cukru, 150 ml bulionu warzywnego, 3 tosty pszenne (ew. 1 bułeczka kajzerka), 10 dag żółtego sera (np. gouda), 7 dag orzechów włoskich, 1/2 pęczka natki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Czytaj więcej

  • Ryż z pieczarkami i dynią

    SKŁADNIKI (8 porcji): ● 300 g ryżu (najlepiej arborio, czyli do risotto) ● 300 g dyni ● 250 g pieczarek ● 1 l bulionu warzywnego ● cebula ● 2 ząbki czosnku ● pęczek natki pietruszki ● 2 łyżki oliwy ● 20 g masła ● pół łyżeczki suszonego rozmarynu ● sól ● pieprz. Czytaj więcej

  • Czerwona kapusta z bakaliami

    Składniki na 4 porcje: 1/2 główki czerwonej kapusty, 100 g rodzynek, 100 g łuskanych migdałów, sól, pieprz, 3 łyżki octu winnego czerwonego, 1 łyżka miodu, 1 łyżka cukru. Czytaj więcej

  • Buraczkowe placuszki z czosnkiem

    Składniki na 4 porcje: 50 dag czerwonych buraczków, 10 dag płatków owsianych, 3-4 łyżki pestek słonecznika, 2 jajka, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, szczypta cukru, trochę soku z cytryny albo octu, olej do smażenia. Czytaj więcej

  • Placuszki selerowe z groszkiem

    Składniki na 8 porcji: 50 dag selera korzeniowego, 1 i 1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony), 4 jaja, 4-5 łyżek mąki, po 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku, bazylii i mięty, 4-5 łyżek tartego sera typu parmezan, sól, pieprz, olej do smażenia. Czytaj więcej

  • Placuszki cukiniowe z fetą

    Składniki na 4 porcje: 2 średnie cukinie, 3 ząbki czosnku, 20 dag sera typu feta, 3-4 łyżki mąki, 1 jajko, 1 pęczek mięty, olej do smażenia, 350 ml gęstego jogurtu, 1/2 pęczka koperku, 2 łyżki oliwy, sok z 1/4 cytryny sól, biały pieprz. Czytaj więcej

  • Placuszki dyniowe z marchewką

    Składniki na 4 porcje: 30 dag miąższu dyni, 2 jajka, 1 średnia marchewka, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 obrany ząbek czosnku, 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 2 łyżeczki ziarenek sezamu, 2 łyżki pestek słonecznika, 2-3 łyżki pestek dyni, sól, pieprz, olej do smażenia, natka do dekoracji. Czytaj więcej

  • Sałatka z fasolą

    Składniki dla 4 osób. Sałatka: • 15 dag makaronu penne • 4 łyżki czarnych oliwek • pół kostki sera feta • 4 pomidory • pęczek bazylii • 20 dag fasoli Jaś • sól • pieprz. Sos: sok z cytryny • łyżka octu winnego • 2 łyżki oliwy • szczypta cukru • sól • pieprz ziołowy. Czytaj więcej

  • Przekładaniec sałatkowy

    Składniki: 3 pomidory, 2 awokado, 150 g twarogu, 200 g ostrego żółtego sera, sok z cytryny, sól, pieprz ziołowy, majonez. Czytaj więcej

  • Sałatka z soczewicą

    Składniki: szklanka suchej zielonej soczewicy, żółta pap ryka, czerwona papryka, 10 pomidorków koktajlowych, ząbek czosnku, mały por , ser typu parmezan, kiełki rzodkiewki, olej, sól, pieprz, kminek, oregano. Czytaj więcej