Zdrowe odżywianie

  • Sałatka z łososiem, grejpfrutem i kolendrą

    Sałatka z łososiem, grejpfrutem i kolendrą

    Składniki: 200 g filetu z łososia • 2 minisałaty rzymskie • zielony grejpfrut • 1/2 pomarańczy • pęczek drobno siekanej kolendry • garść żurawiny suszonej • 1/2 szkl. makaronu małe gwiazdki • 1 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego • sól, świeżo mielony pieprz. Sos: sok z cytryny • łyżeczka ostrej musztardy Dijon • 2-3 łyżeczki miodu • po szczypcie papryki ostrej i wędzonej • pieprz. Czytaj więcej

  • Ryżowa sałatka z wędzoną makrelą

    Ryżowa sałatka z wędzoną makrelą

    Składniki: Torebka ryżu, 2 pomidory, żółta papryka, wędzona makrela, 10 zielonych oliwek, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz. Czytaj więcej

  • Sałatka z tortellini i karmelizowaną szynką

    Sałatka z tortellini i karmelizowaną szynką

    Składniki: Tortellini (opakowanie 250 g), papryka czerwona, 1/2 cebuli, garść czarnych oliwek, garść sałaty (rukola i roszponka), garść pestek słonecznika, 5 plastrów szynki, 3-4 łyżeczki miodu, oliwa, sól, pieprz, łyżeczka soku z cytryny. Czytaj więcej

  • Sałatka z buraków z kremowym kozim serkiem i czarnuszką

    Sałatka z buraków z kremowym kozim  serkiem i czarnuszką

    Składniki: 4 małe ugotowane lub upieczone buraczki, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, 4 łyżeczki kremowego serka koziego, 2 łyżeczki orzechów włoskich, łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka oliwy z oliwek, ziarenka czarnuszki, pieprz i sól himalajska do smaku. Czytaj więcej

  • Kolorowa sałatka makaronowa

    Składniki na 4 porcje: puszka fasoli czerwonej, puszka kukurydzy, 1 duża papryka, 1 cebula czerwona, 1 cebula dymka, 30 dag wcześniej ugotowanego makaronu, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego, sól, pieprz, zioła suszone (np. bazylia, oregano). Czytaj więcej

  • Łódki z cukinii ze szprotkami

    Składniki na 4 porcje: ● cukinia ● mała cebula ● puszka szprotek w pomidorach ● szklanka kuskus ● kilka gałązek kopru ● marchewka ● łyżka oleju ● sól ● pieprz ● cytryna Czytaj więcej

  • Pieczarkowy frykas pod pierzynką

    Składniki na 4 porcje: 1 kg ziemniaków, 20 dag wędzonej kiełbasy, 75 dag pieczarek ,1 pęczek dymki, 20 dag kwaśnej śmietany, 200 ml + 4 łyżki mleka, 5 dag sera gouda, 2 łyżki masła, 6 łyżek oleju, mielona gałka muszkatołowa, sól, pieprz mielony Czytaj więcej

  • Lekkie sałatki – najlepszy dodatek!

    Zapiekankę serwuj z warzywkami. Najlepsze są porwane liście sałat połączone np. z pokrojonymi pieczonymi burakami, marynowaną papryką, pomidorkami koktajlowymi... Taką kompozycję wystarczy skropić odro biną oliwy smakowej. Jak ją przygotować? Oto pomysły! Rozmarynowa. Pęczek rozmarynu umyj i osusz. Gałązki włóż do butelki. Dodaj 8 ząbków czosnku. Zalej oliwą. Odstaw na 4–5 dni. Cytrynowa. Dużą cytrynę sparz. Osusz i obierz ją z żółtej skórki (białe części są gorzkie!) S Czytaj więcej

  • Buraczane miseczki pachnące szałwią

    Składniki na 4 porcje: 60 dag ziemniaków, 4 buraki średniej wielkości, 300 ml mleka, 3 łyżki masła, 2 gałązki szałwii, 2 łyżki orzechów włoskich, 2 łyżki mąki pszennej, 15 dag sera z niebieską pleśnią, np. lazur, sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, starta gałka muszkatołowa Czytaj więcej

  • Bukiet warzyw z dipem

    Składniki: 15 dag jogurtu naturalnego, 20 dag twarożku śmietankowego, 2 ząbki czosnku, pieprz, sok z cytryny, sól, warzywa Czytaj więcej