Zdrowe odżywianie

  • Placuszki cukiniowe z fetą

    Składniki na 4 porcje: 2 średnie cukinie, 3 ząbki czosnku, 20 dag sera typu feta, 3-4 łyżki mąki, 1 jajko, 1 pęczek mięty, olej do smażenia, 350 ml gęstego jogurtu, 1/2 pęczka koperku, 2 łyżki oliwy, sok z 1/4 cytryny sól, biały pieprz. Czytaj więcej

  • Placuszki dyniowe z marchewką

    Składniki na 4 porcje: 30 dag miąższu dyni, 2 jajka, 1 średnia marchewka, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 obrany ząbek czosnku, 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 2 łyżeczki ziarenek sezamu, 2 łyżki pestek słonecznika, 2-3 łyżki pestek dyni, sól, pieprz, olej do smażenia, natka do dekoracji. Czytaj więcej

  • Sałatka z fasolą

    Składniki dla 4 osób. Sałatka: • 15 dag makaronu penne • 4 łyżki czarnych oliwek • pół kostki sera feta • 4 pomidory • pęczek bazylii • 20 dag fasoli Jaś • sól • pieprz. Sos: sok z cytryny • łyżka octu winnego • 2 łyżki oliwy • szczypta cukru • sól • pieprz ziołowy. Czytaj więcej

  • Przekładaniec sałatkowy

    Składniki: 3 pomidory, 2 awokado, 150 g twarogu, 200 g ostrego żółtego sera, sok z cytryny, sól, pieprz ziołowy, majonez. Czytaj więcej

  • Sałatka z soczewicą

    Składniki: szklanka suchej zielonej soczewicy, żółta pap ryka, czerwona papryka, 10 pomidorków koktajlowych, ząbek czosnku, mały por , ser typu parmezan, kiełki rzodkiewki, olej, sól, pieprz, kminek, oregano. Czytaj więcej

  • Makaronowa sałatka z tuńczykiem

    Składniki: 250 g makaronu rurki, puszka tuńczyka w sosie własnym, kilka liści sałaty, garść czarnych oliwek, 3-4 jajka ugotowane na twardo, 1/3 szklanki oliwy z oliwek, świeżo mielony czarny pieprz, sól, tymianek. Czytaj więcej

  • Wegetariańskie burgery

    Składniki na 8 sztuk: 200 g kaszy jęczmiennej, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, ½ pęczka szczypiorku, 1 łyżka sosu sojowego, 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki, 1 szklanka bułki tartej, olej do smażenia, sól, pieprz. Czytaj więcej

  • Sałatka z parpyką i cukinią

    Składniki: mała cukinia, czerwona papryka, czerwona cebula, słoik konserwowej fasolki szparagowej, kilka suszonych pomidorów, 100 g sera feta, 100 g podsuszanej cienkiej kiełbasy. Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek, ½ łyżeczki ziół prowansalskich, ¼ łyżeczki granulowanego czosnku, sól, pieprz. Czytaj więcej

  • Sałatka z buraczanym pesto

    Składniki: 50 g spaghetti, ½ puszki ciecierzycy, czerwona cebula, 300 g piersi kurczaka, 2 średnie buraki, sól, pieprz, łyżeczka tymianku, ząbek czosnku, oliwa z oliwek, ½ pęczka natki pietruszki. Czytaj więcej

  • Sałatka jarzynowa

    Składniki: 2 marchewki , pietruszka, seler, cebula , jabłko, pół szklanki zielonego groszku, 2 kiszone ogórki , sok z cytryny, pół szklanki jogurtu 0%, pieprz, sól. Czytaj więcej