10 łatwych potraw z ziemniaków

Zdjęcie

Smacznego   /123RF/PICSEL
Smacznego  
/123RF/PICSEL

Zupa ziemniaczano-rukolowa

 Składniki na 1 porcje:

  • 300 g ziemniaków
  • pęczek 100 g rukoli
  •  1 ząbek czosnku
  •  1 cebula
  • 1-2 łyżka oleju
  • 450 ml bulionu warzywnego
  • 50 g śmietany
  • sól, pieprz
  • 1-2 tartego parmezanu
Przygotowanie:

Reklama

Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Olej rozgrzać w rondlu i na 2 łyżkach oleju przesmażyć ziemniaki, cebulę czosnek i rukolę. Zalać bulionem i gotować 10 minut pod przykryciem. 3-4 łyżki ziemniaków wyłowić łyżką cedzakową i odłożyć na bok. Do zupy dodać śmietanę i wszystko zmiksować. Zupę jeszcze raz podgrzać, doprawić solą i pieprzem i parmezanem. Podawać w głebokiim talerzu, dekorować ziemniakami i pokrojoną rukolą.

 

 

 



Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Smacznego
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1 długi ogórek sałatkowy, 2 pęczki rzodkiewek, pół pęczka koperku, 1 łyżka octu ryżowego, 3 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki ziaren sezamu, cukier puder, sól, pieprz. więcej