10 łatwych potraw z ziemniaków

Zdjęcie

Smacznego   /123RF/PICSEL
Smacznego  
/123RF/PICSEL

Kanaryjskie ziemniaczki z zielonym mojo

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2-3 łyżki soli morskiej
  • 3 ząbki czosnku
  • po pęczku kolendry i pietruszki
  • 5 g kminu
  • 120 ml + 2 łyżki oleju
  • 5 łyżek octu
  • sól
  • 1 papryczka chili
  • 5 pomidorów
  • 1 mała cebula
  • pieprz,
  • cukier
 Przygotowanie:

Reklama

Ziemniaki umyć, umieścić w garnku, zalać do połowy wodą, posypać solą, zagotować. Pomiędzy garnek i pokrywkę włożyć czystą ściereczkę. Ziemniaki gotować na mocnym ogniu 20 minut (woda powinna odparować) czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Zioła posiekać. Dodać kmin, 120 ml oleju i 3 łyżki octu i zmiksować wszystko blenderem. Doprawić solą, posypać pokrojoną w cienkie krążki papryczką chili. Pomidory pokroić na ósemki, cebulę pokroić w kostkę. 2 łyżki octu doprawić solą, pieprzem i octem, dodać 2 łyżki oleju. Cebulę i pomidory wymieszać z sosem. Ziemniaki podawać jeszcze gorące z sałatką i zielonym mojo.

Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 2180 kJ/521 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Smacznego
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 1 dojrzałe awokado, sok z cytryny, 1 mała cebula, 2-3 pomidory, 10 dag żółtego sera, 6 łyżek majonezu, sól, pieprz, listki natki lub kolendry do dekoracji. więcej