10 łatwych przepisów na dania z groszkiem

Chociaż kojarzymy go zwykle z sałatką jarzynową, groszek może nam się przydać do stworzenia innych dań na zimno i na ciepło – także obiadowych.

1 Kremowa zupa

To znakomity pomysł, gdy chcesz zjeść coś lekkiego, a zarazem pożywnego. Krem ze zmiksowanego groszku (z wodą lub bulionem) możesz przygotować w wersji delikatnej (dla dzieci) lub doprawić na ostro i podać np. z pieczywem, z grzankami lub uprażonymi pestkami słonecznika.

2 W wielu sałatkach

Reklama

Groszek doskonale sprawdzi się zarówno w tradycyjnej sałatce jarzynowej, jak też w sałatkach z mięsem lub rybami. Idealnie pasuje np. do sałatki śledziowej z ziemniakami lub jabłkiem.

3 Pasta do kanapek

Zmiksowany zielony groszek konserwowy, doprawiony do smaku solą oraz pieprzem lub innymi przyprawami (np. posiekanym czosnkiem, świeżym tymiankiem, bazylią itp.) – może być wspaniałą pastą na zwykłe kanapki. Sprawdzi się także jako smarowidło do tostów (np. z bagietki).

4 Kotleciki

Wegetariańskie kotleciki to dobra propozycja na letni obiad lub kolację. Są łatwe do przygotowania: groszek wystarczy osączyć, zmiksować, połączyć np. z posiekaną, zeszkloną cebulą. Następnie masę warto zagęścić tartą bułką (lub kaszą, np. manną lub kuskusem) i doprawić do smaku, np. czosnkiem, solą i pieprzem. Po uformowaniu kotlecików można opanierować je w bułce, po czym usmażyć jak zwykłe kotlety – na rozgrzanym oleju.

5 Do makaronu

Spaghetti, penne czy inny makaron można podać z najprostszym sosem świata, zrobionym z groszku podduszonego z cebulą na maśle lub oleju. To błyskawiczne i smaczne danie można np. posypać tartym serem.

6 Farsz do mięsa

Z zielonego groszku można przygotować świetne nadzienie do mięsnych roladek, np. z piersi kurczaka czy indyka.

7 Do omletów, jajecznicy...

Groszek wspaniale pasuje do jajek. Dlatego, jeśli smażysz zwykły omlet, zrób do niego farsz na bazie tego warzywa. Zielonymi kuleczkami możesz wzbogacić też frittatę – to omlet, który robi się dodając bezpośrednio do ciasta np. warzywa i smażąc placek wraz z nimi. Groszek świetnie smakuje też ze zwykłą jajecznicą.

8 Mus na imprezę

Zmiksowany, doprawiony groszek plus dowolna dekoracja, podane np. w kieliszkach – to ciekawa, elegancka propozycja przekąski, np. na domówkę.

9 Wytrawna tarta

Proste kruche ciasto plus warzywa – i mamy wspaniałą tartę! Można przygotować ją właśnie z zielonym groszkiem. Groszkowy farsz do tarty dobrze będzie komponował się z mnóstwem dowolnych, lubianych przez ciebie dodatków, np. z pomidorami, cebulą, łososiem itp.

10 Pasztet bez mięsa

Groszek (z puszki, mrożony lub świeży) może być świetną bazą do wegetariańskiego pasztetu. Można wzbogacić go marchewką, pieczarkami lub... czym tylko zechcesz!

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat kobiety

Zobacz również