1 Do smarowania kanapek
Z mielonego twarogu szybko możesz zrobić smaczną, zdrową pastę na kanapki. Wystarczy go tylko doprawić, np. solą, pieprzem, mieloną papryką. Możesz go też wzbogacić dowolnymi dodatkami, np. posiekanymi suszonymi pomidorami, wędliną.
2 Prosty farsz do makaronowych muszli
Mielony twaróg doprawiony i wzbogacony samymi ziołami lub szpinakiem – i już masz gotowy pyszny farsz do dużych makaronowych muszli (conchiglioni).
3 Twarożek na śniadanie
Zmielony ser rozrobiony odrobiną śmietany lub jogurtu naturalnego, a do niego – wybrane dodatki: np. posiekane, ulubione zioła (natka pietruszki, koperek, szczypiorek), dymka, papryka, czosnek itp. Taki twarożek możesz zrobić też w wersji na słodko, np. z suszonymi owocami, miodem.
4 Nadzienie do roladek
Z mielonego twarogu szybko wyczarujesz prosty farsz do warzywnych roladek, np. z grillowanej cukinii. Dowolnie go dopraw, np. solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, koperkiem, szczypiorkiem.
5 Do pierogów
Twaróg może być bazą farszu do pierogów, np. na ostro (do ruskich – z cebulką, solą, mocno doprawiony pieprzem i ew. wzbogacony przysmażonym, drobno posiekanym boczkiem). Warto skusić się też na wersję słodką (pierogi z serem doprawionym cukrem oraz cynamonem).
6 Błyskawiczny deser Wystarczy nałożyć trochę mielonego twarogu do miseczki, polać miodem, syropem klonowym lub nałożyć porcję dżemu i... deser gotowy! Masz ochotę na więcej urozmaiceń? Możesz dorzucić posiekane migdały, orzechy itp.
7 Naleśniki z serem To danie, które polubią m.in. dzieci. Dowolnie dopraw mielony twaróg (np. na słodko – miodem, cynamonem lub na ostro – np. ziołami, szpinakiem, czosnkiem), nałóż na naleśniki, zwiń lub złóż. Podaj na ciepło lub na zimno.
8 Pyry z gzikiem
To sławne w Wielkopolsce, proste danie, składa się właśnie z doprawionego sera (solą, pieprzem, ziołami, śmietaną) i ziemniaków (po poznańsku: pyry) w mundurkach. Nie wymaga dużo składników ani wiele pracy, a jest zdrowe i sycące.
9 Lekkie babeczki
Zamiast kremu lub budyniu, kruche spody do babeczek (domowe lub kupne), możesz wypełnić zmielonym, doprawionym na słodko twarożkiem. Możesz do niego dodać też owoce.
10 Kluski leniwe
Z mielonym twarogiem możesz zrobić kluski leniwe. Możesz podać z cukrem lub/i zrumienioną bułeczką.