Baba ziemniaczana kugelis

Można z ziemniaków przygotować naprawdę niezwykłe dania. Spróbuj!

Babka ziemniaczana kugelis to tradycyjne danie kuchni litewskiej.

Reklama

Składniki na 6 porcji: 2 kg ziemniaków, 20 dag masła lub margaryny, 3 jajka , 50 dag tłustego twarogu, 6 listków świeżej mięty, 2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu, 2 łyżki zielonego groszku konserwowego, 3 ogórki konserwowe, 2 łyżki drobno pokrojonej papryki konserwowej, sól l świeżo mielony czarny pieprz, gęsta kwaśna śmietana.

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, opłucz i surowe zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Otrzymaną masę ziemniaczaną przerzuć na gęste, duże sito i odcedź z nadmiaru wody. Następnie przełóż starte ziemniaki do miski, zalej roztopionym i lekko ostudzonym masłem (lub margaryną). Do miski wbij teraz 2 całe jajka, dodaj pieprz marynowany, groszek konserwowy, przypraw solą i drobno mielonym czarnym pieprzem. Wszystkie składniki starannie wymieszaj.

Do twarogu wbij ostatnie jajko. Dodaj posiekaną miętę, paprykę konserwową oraz pokrojone w drobną kosteczkę ogórki konserwowe. Przypraw jeszcze masę twarogową solą i wymieszaj.

Do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę wlej najpierw połowę masy ziemniaczanej i wyrównaj powierzchnię łyżką. Na niej rozsmaruj masę twarogową i zalej resztą masy ziemniaczanej.

Kugelis z twarogiem piecz około godziny w temperaturze 175° C. Podawaj na gorąco z dodatkiem gęstej kwaśnej śmietany. Na Litwie do baby ziemniaczanej podaje się tradycyjny sos kastinys: śmietanę łączy się w gorącej kąpieli z łyżką masła, doprawia solą, kminkiem oraz ewentualnie czosnkiem.

Przygotowanie: 90 minut Porcja: 375 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat & Ludzie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Tłuszcze w lekkiej letniej diecie

    Jako że lato rozgościło się u nas już na dobre, nie pozostaje nic innego, jak tylko korzystać z jego dobrodziejstw. Odpoczynek w plenerze? Jak najbardziej. Opalanie? Tak, oby z umiarem. Świeże... więcej