Bakłażan na ostro

• 2 bakłażany • 4 pomidory • 2 ząbki czosnku • 2 łyżeczki suszonego oregano • kawałek posiekanej ostrej papryczki lub 1 łyżeczka płatków chili • sól i pieprz • 4 łyżki oliwy z oliwek.

Reklama

Bakłażana pokrój na grube plastry grubości ok. 1,5 cm. Posól, odstaw na 10 minut, żeby wraz z sokiem pozbyć się goryczki. Osusz papierowym ręcznikiem.

Natrzyj pieprzem, startym czosnkiem, oregano i papryczką chili. Posmaruj oliwą i ułóż na grillu. Grilluj, aż bakłażan lekko zbrązowieje. Przewróć na drugą stronę, grilluj kilka minut, połóż plasterki pomidora (po jednym na plaster bakłażana).

Można też dodać paprykę pokrojoną w paseczki, a grillowane warzywa posypać listkami bazylii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Show

Zobacz również

  • Składniki: 1 duży brokuł, 20 dag żółtego sera, 4 jajka, 100 ml mleka, 5 dag sera ricotta, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1-2 łyżki masła do formy. więcej