Bakłażany faszerowane warzywami

Składniki na 4 porcje: • duży bakłażan • papryka czerwona • oliwa z oliwek • 2 duże mięsiste pomidory lub puszka krojonych • czerwona cebula • 3 ząbki czosnku • po pół łyżeczki bazylii i oregano • sól • pieprz • pół łyżeczki cukru • świeża kolendra lub natka pietruszki.

Zdjęcie

Faszerowane bakłażany /123/RF PICSEL
Faszerowane bakłażany
/123/RF PICSEL

1. Umyte bakłażany przekrój wzdłuż na pół, delikatnie wydrąż miąższ, po czym pokrój go w kosteczkę i posyp solą.

2. Paprykę owiń w srebrną folię i włóż na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Po wyjęciu ostudź i zdejmij skórkę. Pokrój warzywo na drobne kawałki razem ze sparzonymi wcześniej i obranymi pomidorami.

Reklama

3. Cebulę posiekaj, po czym podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dołóż posiekany czosnek, paprykę, kostkę bakłażana oraz pomidory. Po chwili duszenia dosyp sól, pieprz, cukier i suszone zioła. Całość wymieszaj i nałóż do wydrążonych bakłażanów.

4. Włóż danie do piekarnika i piecz 20 minut. Gotowe posyp kolendrą.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag mrożonego zielonego groszku, 1 pęczek rzodkiewki, pół pęczka koperku, 7,5 dag sera typu feta, garść kiełków groszku (lub innych), sól, pieprz, olej. więcej