Bakłażany nadziewane

• 2 bakłażany • 10 dag ryżu • 2 cebule • 2 ząbki czosnku • 2 kolorowe papryki • 1 ostra papryczka • 3 pomidory • 1 szklanka bulionu warzywnego • oliwa • sól • pieprz • cukier • oregano • papryka • natka pietruszki • cukier

Bakłażany przekrój wzdłuż na pół, usuń część miąższu i pokrój go w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj, a papryki potnij na kawałki. Pomidory sparz, obierz ze skóry i rozdrobnij widelcem.

Połącz wszystkie warzywa i podsmaż je na oliwie. Po kilku minutach dodaj ugotowany ryż, posiekaną natkę pietruszki i dosyp przyprawy. Zalej całość bulionem i duś pod pokrywą.

Reklama

Nasmaruj bakłażany oliwą i napełnij farszem. Umieść je w naczyniu żaroodpornym i piecz 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Elżbieta Pawelec z Elbląga

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Super TV
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 1 dojrzałe awokado, sok z cytryny, 1 mała cebula, 2-3 pomidory, 10 dag żółtego sera, 6 łyżek majonezu, sól, pieprz, listki natki lub kolendry do dekoracji. więcej