Bataty – z czym to się je?

Są lekko słodkie, dlatego można z nich przygotowywać znakomite desery.

Są pyszne w formie purée z cynamonem albo smażone z syropem waniliowym. Z 200 g cukru, 2 łyżek wody, 2 lasek wanilii i ½ łyżeczki soku z cytryny gotujemy syrop. Na odrobinie oleju smażymy cienkie plastry batatów, po 5 minut z każdej strony. Usmażone polej syropem waniliowym.

Reklama

Bataty świetnie komponują się z ostrzejszymi dodatkami, np. z rukolą i octem balsamicznym. Warto spróbować też ugotowane ziemniaki posypać brązowym cukrem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 6 kalarepek , 1 duża marchewka, 1 dymka ze szczypiorem , 6 pieczarek, masło, pół szklanki bulionu warzywnego, 5 dag żółtego sera, sól, pieprz. więcej