Bigos z powidłami śliwkowymi

Składniki: po 1 kg kapusty kiszonej i białej, 15 dag suszonych grzybów, 20 dag wędzonego boczku, 30 dag kiełbasy, 10 dag gotowanego mięsa, duża cebula, smalec, 1-2 łyżki powideł śliwkowych, 2 łyżki keczupu olej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, szklanka wytrawnego czerwonego wina, liść laurowy ziele angielskie, cukier, sól, pieprz, maggi.

Kapustę kiszoną opłucz, odciśnij, ugotuj. Kapustę białą ugotuj. Obie kapusty wymieszaj. Grzyby namocz, osusz, ugotuj. Ostudź, pokrój. Wymieszaj z kapustami.

Reklama

Cebulę posiekaj, zeszklij na smalcu. Mięso, kiełbasę i boczek pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju. Dodaj cebulę. Przełóż do kapust, dodaj przyprawy, powidła, koncentrat, keczup i wino.

Wymieszaj, gotuj ok. 40 minut, często mieszając. Przypraw.

Przepis przysłała Jolanta Kuna z Trześni

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Chwila dla Ciebie

Zobacz również