Blanszowane jarzyny z indykiem

Skład na 4 porcje: 300 g piersi z indyka, 300 g marchewki, 300 g kalarepki, 150 g fasolki szparagowej, 150 g naturalnego jogurtu, łyżka soku z cytryny, główka zielonej sałaty rzymskiej, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: 1. Umyte, obrane i pokrojone marchewki i kalarepki, a także umytą fasolkę szparagową wrzucamy na dwie minuty do gotującej się wody. Wyjmujemy i natychmiast wkładamy do bardzo zimnej wody, do której wcześniej można wrzucić kilka kostek lodu. Po dwóch minutach wyjmujemy.

2. Umyte, osuszone mięso kroimy na dość cienkie paseczki i smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie. Posypujemy solą i pieprzem.

Reklama

3. Jogurt naturalny miksujemy z sokiem z cytryny, posiekaną natką pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4. Na półmisku układamy dekoracyjnie umyte i osuszone liście sałaty. Obok blanszowane warzywa i usmażone mięso. Polewamy sosem jogurtowym i podajemy.

Czas przygotowania 20 minut. Cena jednej porcji około 2,80 zł

Wartość odżywcza jednej porcji 210 kcal Białko 13 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 28 g

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Rewia

Zobacz również