Brokułowa zapiekanka

Składniki: 1 duży brokuł, 20 dag żółtego sera, 4 jajka, 100 ml mleka, 5 dag sera ricotta, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1-2 łyżki masła do formy.

1 Brokuł umyj starannie pod bieżącą wodą, podziel na różyczki. Odetnij stwardniałe końcówki łodyg, resztę pokrój na kawałki. Wrzuć na osolony wrzątek i krótko obgotuj (ok. 5 minut). Odlej na sicie, pozostaw do osączenia i przestudzenia.

2 Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jajka wbij do miski, rozkłóć widelcem. Wlej mleko. Dodaj ricottę, wymieszaj. Wsyp starty żółty ser. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Reklama

3 Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. Na dnie formy do zapiekania rozłóż wiórki zimnego masła. Włóż ugotowane i odcedzone brokuły. Warzywa zalej masą jajeczno-serową. Piecz około 30 minut.

czas ok. 45 min; porcja – 290 kcal, cena 3,10 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag mrożonego zielonego groszku, 1 pęczek rzodkiewki, pół pęczka koperku, 7,5 dag sera typu feta, garść kiełków groszku (lub innych), sól, pieprz, olej. więcej