1 Brokuł umyj starannie pod bieżącą wodą, podziel na różyczki. Odetnij stwardniałe końcówki łodyg, resztę pokrój na kawałki. Wrzuć na osolony wrzątek i krótko obgotuj (ok. 5 minut). Odlej na sicie, pozostaw do osączenia i przestudzenia.
2 Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jajka wbij do miski, rozkłóć widelcem. Wlej mleko. Dodaj ricottę, wymieszaj. Wsyp starty żółty ser. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3 Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. Na dnie formy do zapiekania rozłóż wiórki zimnego masła. Włóż ugotowane i odcedzone brokuły. Warzywa zalej masą jajeczno-serową. Piecz około 30 minut.
czas ok. 45 min; porcja – 290 kcal, cena 3,10 zł