Buraczki w zalewie

Składniki na 4 porcje: 3 buraki, 2 kulki ziela angielskiego , 3 ząbki czosnku, 2 szklanki wody, pół łyżki soli , pół szklanki cukru , pół szklanki octu . Sałatka: 3 zamarynowane buraki, pół cebuli , 1 puszka czerwonej fasoli , 10 czarnych oliwek, 2 łyżeczki kaparów , 1 łyżka suszonej żurawiny, majeranek Dressing: 1 łyżka miodu, 1 łyżka musztardy miodowej, 4 łyżki oliwy z oliwek , sól, pieprz

Reklama

Przygotowanie: 1. Buraki umyj i ugotuj w łupinach. Po wystudzeniu obierz je, pokrój w plastry i włóż do słoika. Dodaj 2 kulki ziela i 3 ząbki posiekanego czosnku.

2. Zagotuj osłodzoną i posoloną wodę z octem. 3. Zalej buraki, zamknij słoik i pasteryzuj ok. 15 minut. Gdy będą gotowe, potnij je na mniejsze kawałki i włóż do miski.

4. Dodaj odcedzoną fasolę, przekrojone na pół oliwki, kapary, żurawinę i majeranek.

5. Całość zalej dressingiem miodowo-musztardowym z oliwą, solą oraz pieprzem. 6. Sałatkę wymieszaj i rozłóż na talerze.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Super TV
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1 długi ogórek sałatkowy, 2 pęczki rzodkiewek, pół pęczka koperku, 1 łyżka octu ryżowego, 3 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki ziaren sezamu, cukier puder, sól, pieprz. więcej