Burgery dla wegetarian

Składniki: ✓4 duże pieczarki ✓ 4 plastry koziego sera ✓ 8 plasterków cukinii ✓ 12 listków mięty ✓ sól ✓ pierz ✓ 4 łyżeczki masła ✓4 bułki Składniki: burak ✓ garść liści szpinaku ✓ ser feta ✓ cukinia ✓ mięta ✓ 4 bułki ✓ sól ✓ pierz

1. Burger z pieczarką

Reklama

Z grzybów usuń nóżki i grilluj, smaż lub piecz tak długo, by były chrupiące lub lekko miękkie. Dodaj sól oraz pieprz. Skrop wodą i poczekaj, aż odparuje. W tym samym czasie połóż na patelni kawałki cukinii. Grilluj je z obu stron po 2 minuty. Do środka każdej pieczarki włóż posiekaną miętę, cukinię i kozi ser.

Napełnione pieczarki smaż przez 3-4 minuty, a posmarowane miękkim masłem bułki podgrzej w piekarniku. Na pieczywo nałóż keczup, musztardę, sałatę, pomidor, plasterki czerwonej cebuli i pieczarkę z warzywami.

2. Burger z burakiem

Do rozgrzanego na 180 st. C piekarnika włóż zawinięty w folię, nieobrany burak i piecz go przez 1,5 go-dziny. Następnie obierz, pokrój go na półcentymetrowe plastry. Dodaj sól i pieprz. Plasterki upieczonego buraka smaż na oliwie po 2 minuty z każdej strony.

Na tej samej patelni podsmaż garść szpinaku. Dopraw solą oraz pieprzem i lekko skrop wodą. Szpinak powinien pozostać chrupiący i intensywnie zielony.

Na podpieczoną bułkę połóż keczup, musztardę, czerwoną cebulę, dwa plastry buraka, kawałek fety, pomidor oraz szpinak.

* restaurator, właściciel Burger Kitchen, gotuje w Dzień Dobry TVN, www.tomekwozniak.pl.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Olivia

Zobacz również