Cebula na 10 sposobów

Warzywo, które kojarzy się z oszczędną, surową kuchnią, może być bazą... eleganckich i oryginalnych dań lub znakomitym dodatkiem!

1 Wyjątkowa konfitura

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Odłóż. Do garnka z grubym dnem przełóż cukier (na 1 kg cebuli/ok. 200 g), dodaj 4 łyżki wody, zagotuj syrop. Dodaj łyżkę masła i pokrojoną cebulę. Smaż, aż cebula nabierze pięknego złotego koloru. Możesz doprawić tymiankiem. Zapasteryzuj w słoiczkach. Konfitura cebulowa jest świetna jako dodatek do serów, wędlin, krakersów.

Reklama

2 Nadziewany przysmak

Cebula znakomicie smakuje z farszem. Można nadziać ją, czym zechcesz, np. pieczarkami, warzywami, mięsem, serem i zapiec. Wspaniale sprawdzi się na domówce!

3 Elegancka zupa

Pokrojona, uduszona na maśle lub oleju cebula, trochę bulionu lub wody (zależnie od ilości cebuli i planowanej gęstości), przyprawy (sól, pieprz, tymianek) – i mamy rewelacyjną zupę cebulową! Podaj ją z grzankami z serem.

4 Na szybki obiad

Cebulę wystarczy obrać, pokroić w talarki, udusić na oleju, posolić i mamy pyszny sos do makaronu, ryżu lub kaszy – prosty, szybki obiad gotowy! Tak przygotowana cebula znakomicie smakuje też z samym pieczywem.

5 Chrupiąca posypka

Prażoną cebulkę można dodać do domowych hot dogów, posypać nią ziemniaki, kopytka, zupę. Łatwo ją zrobić: cebulę posiekaj. Przyprawy (oregano, sól czosnkową, curry) wymieszaj z kilkoma łyżkami mąki i cebulą. Odstaw na 10 min. Usmaż, mieszając, na gorącym oleju, na małym ogniu, na złoto-brązowy kolor. Osącz na papierowym ręczniku.

6 Złote krążki

Cebulę obierz, pokrój w plastry (pół cm) i rozdziel je na krążki. Mąkę (ok. 150 g) wymieszaj z dużą szczyptą soli i obtocz w niej krążki. Odłóż. Do mąki pozostałej z panierowania dodaj mleko (1/2 szkl.) i jajko, wymieszaj. W cieście zanurzaj cebulę i smaż na gorącym oleju do zrumienienia. Możesz podać z ketchupem lub innym sosem.

7 Wytrawne babeczki

Jeśli lubisz muffinki na ostro, śmiało możesz zrobić je z cebulą – wyjdą równie pyszne, jak babeczki z pomidorami, oliwkami czy fetą! Posiekaną lub pokrojoną w piórka cebulę wystarczy wymieszać z ciastem muffinowym i upiec.

8 Smakowita tarta

Kruche ciasto plus nadzienie z samej, doprawionej cebuli – oto przepis na tanią, bardzo smaczną tartę! Jeśli dodatkowo zapieczesz ją z sosem jajeczno-śmietanowym – powstanie wspaniały quiche, w sam raz na kameralne, domowe przyjęcie!

9 Drożdżowe cebulaki

Krążki z ciasta (takiego, jak na pizzę) z cebulą są idealne jako przekąska na imprezę czy na ciepłą kolację! Z ciasta przygotuj nieduże kółka o nieco uniesionych brzegach, posmaruj je olejem. Na nich rozłóż farsz: przesmażoną na oleju pokrojoną cebulę, doprawioną solą i oregano (ew. tymiankiem). Upiecz.

10 Prosty sos

Cebulę (kilka sztuk) posiekaj i podsmaż na maśle lub oleju na złotobrązowy kolor. Oprósz mąką i wymieszaj. Dodaj 1,5-2 szkl. gorącego bulionu i podgrzewaj, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, cukrem, pieprzem, papryką.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 15 dag piersi indyka, olej, pół małej sałaty lodowej, pół puszki kukurydzy, 2-3 młode marchewki, kilka zielonych oliwek, 1/4 szklanki oleju, cytryna, garść kiełków słonecznika, sól, pieprz. więcej