Cebulowe kokilki w sosie śmietanowym

Składniki na 4 porcje: 4 bardzo duże okrągłe cebule, 30 dag mielonego mięsa, 1 marchew, 1 kajzerka, 3 ząbki czosnku, 1 pęczek natki pietruszki, 1 jajko, 2 szkl. bulionu, 3 gałązki tymianku, 4 cienkie plasterki wędzonego boczku, 10 dag startego sera żółtego, 1 czerwona papryka, 100 ml śmietany kremówki 30 proc., sól, pieprz.

Reklama

1. Cebule oczyść, odetnij wierzchy na ok. 1/4 wysokości. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, włóż cebule (muszą być zanurzone) i gotuj na wolnym ogniu 5 min. Wyjmij, lekko ostudź i łyżką wydrąż środki, tak by przy brzegach zostały 2–3 warstwy.

2. Paprykę oczyść, pokrój w kosteczkę. Listki tymianku poodrywaj od gałązek. Miąższ cebuli drobno posiekaj. Marchew obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kajzerkę namocz w wodzie i odciśnij. Czosnek oczyść, przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.

3. Do mięsa mielonego dodaj: połowę miąższu z cebuli, odciśniętą kajzerkę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, startą marchew oraz posiekaną natkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.

4. Wydrążone cebule napełnij farszem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Każdą posyp pokrojonym w kosteczkę boczkiem oraz startym serem. Obsyp po bokach pozostałym miąższem cebuli, pokrojoną papryką i listkami tymianku. Zalej bulionem. Piecz 40 min w 180 st. 10 min przed końcem wlej śmietanę.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 15 dag piersi indyka, olej, pół małej sałaty lodowej, pół puszki kukurydzy, 2-3 młode marchewki, kilka zielonych oliwek, 1/4 szklanki oleju, cytryna, garść kiełków słonecznika, sól, pieprz. więcej