Chrupiąca surówka

Składniki: 3 jajka, 2 małe sałaty rzymskie, 2-3 pomidory, 1 mała cebula, garść kiełków lucerny (lub innych drobnych), majonez, sól, pieprz.

1 Jajka wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj na twardo. Ostudź w zimnej wodzie, obierz i pokrój na ósemki. Sałaty rzymskie oczyść z wierzchnich liści, odetnij piętki. Liście opłucz, osusz, porozrywaj palcami na kawałki. Grubsze części liści posiekaj nożem.

2 Pomidory umyj, pozbaw gniazd nasiennych. Jeśli chcesz, możesz je wcześniej sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Miąższ pokrój na ćwiartki lub ósemki. Obierz i drobno poszatkuj cebulę. Umieść ją na sicie, przelej wrzątkiem, a potem zimną wodą. Osącz.

Reklama

3 Liście sałaty wymieszaj delikatnie z cebulą, pomidorami oraz jajkami. Sałatkę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Rozłóż do miseczek lub na talerzyki. Każdą porcję udekoruj kilkoma kleksami majonezu. Posyp wybranymi kiełkami i od razu podawaj na stół.

6 porcji ; czas ok. 25 min; porcja – 190 kcal, cena 1,50 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 1 dojrzałe awokado, sok z cytryny, 1 mała cebula, 2-3 pomidory, 10 dag żółtego sera, 6 łyżek majonezu, sól, pieprz, listki natki lub kolendry do dekoracji. więcej