Cukinia faszerowana ryżem

Składniki na 4 porcje: ● 2 średniej wielkości cukinie ● 3 łyżki oleju ● 100 g ryżu ● 500 ml bulionu warzywnego ● 1 cebula ● 150 g mieszanki warzywnej (groszek, marchewka, kukurydza itd.) ● sól i pieprz czarny mielony ● 100 g tartego sera (gouda, edamski itp.)

Przygotowanie: 1. Cukinie myjemy, osuszamy, przekrawamy i wyżłabiamy z nich miąższ. Połówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy olejem i podpiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Reklama

2. Ryż płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy bulionem, gotujemy na sypko (12-13 minut). Odcedzamy.

3. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy posiekany na drobno miąższ z cukinii i pozostałe warzywa. Dusimy przez chwilę. Potem dodajemy ryż, doprawiamy solą i pieprzem.

4. Cukinie faszerujemy mieszanką z patelni. Posypujemy tartym serem i zapiekamy do chwili, aż ser się rozpuści i przyrumieni. Podajemy natychmiast.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Rewia
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Tłuszcze w lekkiej letniej diecie

    Jako że lato rozgościło się u nas już na dobre, nie pozostaje nic innego, jak tylko korzystać z jego dobrodziejstw. Odpoczynek w plenerze? Jak najbardziej. Opalanie? Tak, oby z umiarem. Świeże... więcej