Cukinia nadziewana kuskusem

Składniki: 4 średnie cukinie, duża cebula, 40 dag mielonego mięsa, 20 dag kaszy kuskus, 15 dag startego żółtego sera, łyżeczka koncentratu pomidorowego, łyżka ziół prowansalskich, szczypta lawendy, sól, pieprz, chili, świeży tymianek i majeranek, 3 ząbki czosnku, olej

1 Cukinie przekrój na pół, wydrąż miąższ (zachowaj do farszu). Oprósz solą, odstaw. Przygotuj kaszę.

Reklama

2 Podsmaż pokrojoną cebulę razem z miąższem z cukinii. Dodaj mięso, zmiażdżony czosnek, zioła świeże i suszone, chili, pieprz, sól. Smaż, aż odparuje nadmiar soku. Na koniec włóż koncentrat, wymieszaj.

3 Z łódeczek cukiniowych zlej sok, włóż farsz, skrop olejem. Włóż do naczynia żaroodpornego. Zapiekaj w 20 min w temp. 180˚C. Posyp serem i zapiecz.

Przepis przysłała Katarzyna Janeczko z Zamościa

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Bella Relaks

Zobacz również