Cukinie w sosie pomidorowym

Składniki na 4 porcje: 6 średnich cukini, 1/2 szklanki pęczaku, 1 marchewka, 1 cebula, 1 por, 3-4 łyżki natki pietruszki, 1 papryka, 10 dag żółtego sera, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, olej do smażenia

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

1 Cukiniom ściąć końce, każdą cukinię pociąć na 3 części, wydrążyć środki, pozostawiając 1 cm miąższu od spodu. Ugotować kaszę. Posiekaną drobno cebulę, talarki pora, startą marchewkę oraz pokrojoną w kosteczkę paprykę udusić na oleju. 2 Wymieszać z przestudzoną kaszą, startym serem i pietruszką. Przyprawić. Farszem nadziać cukinie. Zapiekać ok. 15-20 minut.

Nasza rada

Do tego dania możemy użyć również duże cukinie, ale tedy trzeba pokroić je wzdłuż na pół i wydrążyć.

Reklama

Przygotowanie: ok. 55 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Piękna przyroda, morze o turkusowej barwie, wspaniała architektura oraz śródziemnomorskie zapachy i smaki to wyjątkowe walory Grecji. Zapewne dlatego tak często kraj ten staje się celem naszych... więcej