Cukiniowa sałatka z łososiem

Składniki na 4 porcje: 20 dag łososia, sól, pieprz, 2 łyżki sezamu, 4 łyżki oleju, 1 cukinia, 1 sałata, garść rukoli, 1 pęczek rzodkiewek, 1 burak, imbir, 1 ząbek czosnku, chili, cukier, 2 łyżki białego wina, sos sojowy, koper, szczypior.

1 Łososia (filet) oczyść, opłucz i osusz. Pokrój na kawałki. Oprósz je solą i pieprzem, a następnie obtocz w sezamie. Na patelni rozgrzej połowę oleju. Wrzuć łososia, obsmaż z każdej strony.

2 Cukinię wyszoruj starannie pod bieżącą wodą. Pozostaw ze skórką. Pokrój w cienkie podłużne wstążki. Zblanszuj je krótko w osolonej wodzie, osącz i przestudź.

Reklama

3 Liście sałaty i rukoli opłucz pod bieżącą wodą, osusz, porwij na kawałki. Oczyszczone rzodkiewki i obrany burak pokrój w cienkie plasterki (burak sparz). Wymieszaj z sałatą, rukolą i cukinią. 3 dag imbiru obierz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Chili posiekaj.

4 Rozgrzej resztę oleju. Wrzuć imbir, chili, czosnek, przesmaż. Wlej wino i 4 łyżki sosu sojowego. Dopraw cukrem. Chwilę pogotuj, ostudź. Opłucz po kilka gałązek szczypioru i kopru, posiekaj. Sałatkę rozłóż na talerze. Dodaj porcje łososia. Posyp ziołami. Podawaj z sosem.

czas ok. 40 min; porcja – 190 kcal, cena 4,20 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również