Cukiniowe roladki z camembertem

Składniki na 4 porcje: 3-4 młode cukinie, kilka łyżek bazyliowego pesto, 20 dag sera camembert, oliwa, sok z cytryny, 1-2 ząbki czosnku, orzeszki pini, sól, pieprz, pół pęczka bazylii

1. Cukinie wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Odetnij końcówki. Za pomocą noża szczelinowego pokrój warzywa wzdłuż tak, by powstało 12 cienkich plastrów.

2. Plastry cukinii skrop oliwą i oprósz solą. Piecz na grillu lub w piekarniku do miękkości. Następnie każdy plaster posmaruj sosem pesto. Ser pokrój na 12 kawałków. Każdy owiń plastrem ciepłej cukinii, w razie potrzeby zepnij wykałaczkami.

Reklama

3. Utrzyj kilka łyżek oliwy z łyżką soku z cytryny oraz czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Zrumień na suchej patelni 2-3 łyżki orzeszków. Roladki skrop sosem, posyp orzeszkami i liśćmi bazylii.

Czas ok. 20 min; porcja – 290 kcal, cena 3 zł.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat kobiety

Zobacz również