Czerwona sałatka z burakiem

Składniki: 1 pęczek młodych buraczków, 1 kalarepa, 1 czerwona cebula, 2 tosty pszenne, 8 jajek przepiórczych, oliwa, cukier, sok z cytryny, sól, pieprz, kilka gałązek koperku.

Zdjęcie

Czerwona sałatka z burakiem /123/RF PICSEL
Czerwona sałatka z burakiem
/123/RF PICSEL

1. Buraczki oczyść, wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 25 minut. Osącz, przestudź. Pokrój na ćwiartki lub ósemki. Umytą kalarepę obierz, pokrój w drobną kostkę. Obraną cebulę posiekaj w pióra. Tosty opiecz, posiekaj. Jajka przepiórcze ugotuj na twardo (3 min). Obierz, pokrój na ćwiartki.

2. Utrzyj 3-4 łyżki oliwy z sokiem wyciśniętym z cytryny, solą, pieprzem i cukrem do smaku. Buraczki z jajkiem i cebulą rozłóż na tale rzach, posyp kalarepką i grzankami. Polej sosem. Ozdób koperkiem.

Reklama

Czas ok. 30 min; porcja – 170 kcal, cena 1,90 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 80 dag kapusty włoskiej, 2 średnie cebule, 1-2 ząbki czosnku, 1 pomarańcza, 3 łyżki oleju, 1 łyżka cukru, 150 ml bulionu warzywnego, 3 tosty pszenne (ew. 1 bułeczka... więcej