Czerwona sałatka z burakiem

Składniki: 1 pęczek młodych buraczków, 1 kalarepa, 1 czerwona cebula, 2 tosty pszenne, 8 jajek przepiórczych, oliwa, cukier, sok z cytryny, sól, pieprz, kilka gałązek koperku.

Zdjęcie

Czerwona sałatka z burakiem /123/RF PICSEL
Czerwona sałatka z burakiem
/123/RF PICSEL

1. Buraczki oczyść, wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 25 minut. Osącz, przestudź. Pokrój na ćwiartki lub ósemki. Umytą kalarepę obierz, pokrój w drobną kostkę. Obraną cebulę posiekaj w pióra. Tosty opiecz, posiekaj. Jajka przepiórcze ugotuj na twardo (3 min). Obierz, pokrój na ćwiartki.

2. Utrzyj 3-4 łyżki oliwy z sokiem wyciśniętym z cytryny, solą, pieprzem i cukrem do smaku. Buraczki z jajkiem i cebulą rozłóż na tale rzach, posyp kalarepką i grzankami. Polej sosem. Ozdób koperkiem.

Reklama

Czas ok. 30 min; porcja – 170 kcal, cena 1,90 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat kobiety

Zobacz również

  • Kurczaczki w panierce

    Składniki na 6 porcji: • 2 piersi kurczaka; ciasto: • szklanka mleka • 2 jajka • 10 łyżek mąki • sól • pieprz cayenne; panierka: • po szklance bułki tartej i płatków kukury dzianych • olej. więcej