Czy nierafinowany olej jest zdrowszy?

Zdjęcie

/materiały prasowe
/materiały prasowe

Odpowiada prof. dr hab. n. med. Andrzej Bochenek: - Olej rzepakowy ma niezwykle korzystny skład - niezależnie czy jest rafinowany czy tłoczony na zimno. Zawiera kwasy tłuszczowe omega-6 oraz omega-3 w idealnej z punktu widzenia żywieniowego proporcji tj. 2:1 oraz witaminy E i K. 

Reklama

prof. dr hab. n. med. Andrzej Bochenek - specjalista kardiochirurgii, chirurgii ogólnej i angiologii. Nauczyciel akademicki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, wieloletni członek zarządu Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Współzałożyciel sieci Polsko - Amerykańskich Klinik Serca, konsultant ds. kardiochirurgii oddziału kardiochirurgii w Bielsku Białej. Koordynator wielu badań naukowych, autor publikacji w czasopismach krajowych i międzynarodowych 

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

materiały prasowe

Zobacz również

  • Składniki: 15 dag piersi indyka, olej, pół małej sałaty lodowej, pół puszki kukurydzy, 2-3 młode marchewki, kilka zielonych oliwek, 1/4 szklanki oleju, cytryna, garść kiełków słonecznika, sól, pieprz. więcej