Dania z kapustą pekińską

W naszej kuchni stanowi główny składnik surówek i sałatek, chociaż dopiero po ugotowaniu albo zesmażeniu kapusta ta wydobywa swój naturalny słodkawy smak.

W kuchni azjatyckiej używa się jej do zawijania wieprzowiny lub ostryg, jest też składnikiem zup. Wybornie smakuje smażona. Można do niej dodać inne warzywa, ser tofu, mięso albo grzyby. Sprawdza się w zapiekankach, z makaronami i serami.

Z patelni: Posiekaj czosnek i cebulę. Dołóż pokrojoną w kostkę kiełbasę. Podsmaż wszystko na patelni. Dodaj kapustę pekińską pokrojoną w cienkie paski i duś przez 20 minut. Przypraw i dodaj przecier pomidorowy. Podawaj na gorąco z ziemniakami.

Reklama

W pysznej zupie: Kapusta pekińska świetnie smakuje w zupie z grzybami shitake i kukurydzą. W garnku zagotuj bulion warzywny. Wsyp kukurydzę, pokrojoną kapustę pekińską, grzyby (wcześniej namoczone) i pokrojone marchewki. Gotuj na małym ogniu 15 minut. Dodaj sól, pieprz i olej sezamowy. Posyp szczypiorem.

W woku: Pierś kurzą pokrój i marynuj kwadrans w mieszance sosu sojowego i białego wina. Mięso smaż przez chwilę, wyjmij. Do woka wrzuć pokrojoną cebulę, czosnek i łyżeczkę kolendry. Podlej białym winem i smaż wszystko 3 minuty.

Dodaj pokrojoną kapustę pekińską, sos sojowy i koncentrat pomidorowy. Smaż chwilę, przełóż mięso, dopraw i smaż, aż kurczak będzie miękki.

W zdrowej sałatce

Do dużej miski wrzuć pokrojoną kapustę pekińską, surową marchewkę pokrojoną w długie pałeczki i tak samo pokrojonego selera.

Dodaj krążki czerwonej i żółtej papryki, pokrojonego w pałki ananasa z puszki i pokrojoną w plasterki cebulkę cukrową. Delikatnie wszystko wymieszaj. Sos przygotuj z oliwy orzechowej albo tłoczonej na zimno oliwy rzepakowej, soku z ananasa, lekkiego sosu sojowego i octu jabłkowego.

Polej sałatkę sosem i posyp całość grubo zmielonym, czarnym pieprzem.

W Chinach uprawiano ją już ponad tysiąc lat temu, ale inne kraje podbiła dopiero na początku XX wieku. Ma mało kalorii, jest wspaniałym źródłem beta-karotenu.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 15 dag piersi indyka, olej, pół małej sałaty lodowej, pół puszki kukurydzy, 2-3 młode marchewki, kilka zielonych oliwek, 1/4 szklanki oleju, cytryna, garść kiełków słonecznika, sól, pieprz. więcej