Drobiowa z morelami

Składniki na 4 porcje: 4 pojedyncze filety z kurczaka (po ok. 15 dag każdy), 7 łyżek oliwy, 1 kg moreli, 50 dag małych pomidorków, 1 pęczek bazylii, 15 dag koziego sera, (ew. bryndzy), 2-3 łyżki ciemnego octu balsamicznego, 4 łyżki jasnego octu balsamicznego, sól, pieprz, cukier.

1 Mięso opłucz, wytrzyj do sucha. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Na gorący tłuszcz włóż filety. Smaż je na rumiano po ok. 5 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia posyp solą i pieprzem. Odłóż do wystudzenia.

2 Morele umyj, rozetnij, wyjmij pestki, miąższ pokrój na cząstki. Pomidory umyj, osusz, potnij na połówki. Jasny ocet balsamiczny wymieszaj z ciemnym. Dodaj sól, pieprz i cukier do smaku. Wlej resztę oliwy i ubij trzepaczką.

Reklama

3 Pomidory wymieszaj z morelami. Polej sosem. Wyłóż na talerze. Obok połóż filety pokrojone w plasterki. Posyp bazylią i pokruszonym serem.

Przygotowanie ok. 35 min, 1 porcja zawiera ok. 490 kcal. Ok. 4,80 zł za porcję

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 1 dojrzałe awokado, sok z cytryny, 1 mała cebula, 2-3 pomidory, 10 dag żółtego sera, 6 łyżek majonezu, sól, pieprz, listki natki lub kolendry do dekoracji. więcej