Duszona cukinia

Składniki: cukinia, pół kabaczka, cebula, zielona i żółta lub jasna papryka, 2 ząbki czosnku l 2 łyżki oleju, puszka białej (najlepiej drobnej) fasoli, natka do dekoracji, sól, pieprz ziołowy, curry, słodka papryka

Kabaczek i cukinię umyj, osusz, pokrój w kostkę (młodych warzyw nie trzeba obierać, ale lepiej usunąć miąższ z pestkami). Papryki oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.

Reklama

Olej roz grzej na patelni, zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj cukinię, kabaczek, wlej kilka łyżek wody, duś do miękkości. Wsyp osączoną z zalewy fasolę, przypraw do smaku solą, pieprzem ziołowym, curry i słodką papryką. Wymieszaj. Udekoruj gałązkami natki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1 długi ogórek sałatkowy, 2 pęczki rzodkiewek, pół pęczka koperku, 1 łyżka octu ryżowego, 3 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki ziaren sezamu, cukier puder, sól, pieprz. więcej