Duszona fasolka z porem

Składniki: 30 dag drobnej fasolki (np. czarne oczko lub perłowej), 1 duży por, 1 ząbek czosnku, po pół łyżeczki kuminu, kurkumy i curry, 2-3 łyżki oliwy, sól, pieprz

1. Fasolkę przebierz, zalej wodą i odstaw na noc do namoczenia. Zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości, odcedź. Por oczyść starannie, opłucz i osusz, posiekaj w krążki. Czosnek obierz, drobno poszatkuj. Rozgrzej dużą patelnię bez tłuszczu.

2. Na patelnię wsyp kumin, kurkumę oraz curry. Chwilę ogrzewaj. Gdy przyprawy zaczną wydzielać aromat, wlej oliwę. Wrzuć por i czosnek, przesmaż. Podlej 3 łyżkami wody, duś 5 min. Dodaj fasolkę, duś chwilę razem. Dopraw solą i pieprzem.

Reklama

4 porcje, czas ok. 70 min; porcja – 330 kcal, cena 2,20 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat kobiety

Zobacz również

  • Proste i pyszne strączkowe

    Są świetnym zamiennikiem mięsa, mają mnóstwo białka oraz witamin. Odkryj fasolę, soczewicę i cieciorkę w nowym wydaniu. I wyczaruj z nich smaczne, ciekawe dania. więcej