Duszona papryka z parmezanem

Składniki 4 porcje: ● po 2 czerwone i żółte papryki ● oliwa ● ząbek czosnku ● 1/2 szklanki wody ● świeży lub suszony tymianek ● sól ● pieprz ● parmezan do posypania

1. Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój je na cienkie, długie paski.

2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojony w plasterki czosnek. Dolej wodę i duś ok. 15 min pod przykryciem, aż papryka będzie miękka, a woda całkowicie odparuje.

Reklama

3. Dopraw solą i pieprzem, zdejmij z patelni. Posyp tymiankiem oraz startym parmezanem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Takie jest życie

Zobacz również

  • Tłuszcze w lekkiej letniej diecie

    Jako że lato rozgościło się u nas już na dobre, nie pozostaje nic innego, jak tylko korzystać z jego dobrodziejstw. Odpoczynek w plenerze? Jak najbardziej. Opalanie? Tak, oby z umiarem. Świeże... więcej