Dynia w miodowej zalewie

Składniki: ● 80 dag dyni ● kawałek korzenia imbiru ● 2/3 szklanki octu winnego jabłkowego ● 1/2 laski cynamonu ● 2-3 goździki ● 2 gwiazdki anyżu ● 15 dag miodu, najlepiej wielokwiatowego; ● potrzebne będą także 2 duże słoje o pojemności 300 ml każdy

Dynię umyj, obierz ją ze skóry. Obraną przekrój i usuń z niej włókniste części razem z pestkami. Pozostały miąższ dyni pokrój na dość małe kawałki (kostki) o boku ok. 2 cm.

Reklama

Obierz imbir i pokrój na cienkie plasterki. Do garnka wlej ocet, 2/3 szkl. wody, wrzuć przyprawy: imbir, cynamon, goździki i gwiazdki anyżu. Zagotuj. Wymieszaj, włóż kawałki dyni i gotuj przez ok. 2 minuty (uważaj, aby się nie rozgotowała).

Po tym czasie łyżką cedzakową wyjmij z garnka kawałki dyni i przełóż ją do dwóch wyparzonych słoików (każdy o pojemności 300 ml). Zalewę jeszcze raz zagotuj, zestaw z ognia, dodaj do niej miód i wymieszaj.

Tak przygotowaną zalewą zalej dynię w słoikach – tak, aby płyn sięgał 1 cm powyżej zawartości. Słoiki natychmiast zamknij, odwróć do góry dnem.

Dynię odstaw w chłodne miejsce na parę (2-3) dni, aby nabrała smaku. Podawaj jako dodatek do dań – np. pieczonych mięs, wędlin. Możesz też używać jej jako składnika koreczków czy rozmaitych sałatek.

Nasza rada

Chcesz, by dynia w zalewie była słodsza? Prócz miodu możesz dodać cukier (do smaku).

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat kobiety

Zobacz również

  • Proste i pyszne strączkowe

    Są świetnym zamiennikiem mięsa, mają mnóstwo białka oraz witamin. Odkryj fasolę, soczewicę i cieciorkę w nowym wydaniu. I wyczaruj z nich smaczne, ciekawe dania. więcej