Dżem jabłkowo-jarzębinowy

Domowy przysmak.

Zdjęcie

Smacznego   /123RF/PICSEL
Smacznego  
/123RF/PICSEL
Składniki:

- 75 dag antonówek,
- 50 dag jarzębiny (bez szypułek),
- 75 dag cukru

Reklama

Przygotowanie:

Jarzębinę przebrać, opłukać, odłożyć na 2-3 dni do zamrażalnika. Zamrożoną wrzucić do wrzątku, gotować 10 minut. odcedzić. Do szklanki wywaru dodać cukier, chwilę gotować, zszumować, dodać jarzębinę. Po 15 minutach dodać jabłka starte na tarce o dużych otworach, nadal gotować. Dżem jest gotowy, gdy jabłka się rozpadają, a jarzębina jest szklista.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 1 długi ogórek sałatkowy, 2 pęczki rzodkiewek, pół pęczka koperku, 1 łyżka octu ryżowego, 3 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki ziaren sezamu, cukier puder, sól, pieprz. więcej