Fasolka na ciepło

Składniki: 1 szklanka białej fasoli perłowej, olej, 1/2 szklanki kaszy pęczak, 15 dag mrożonego szpinaku w liściach, 2 ząbki czosnku, 1 cebula , po 15 dag wędzonego boczku i żółtego sera, sól, pieprz

6 porcji, czas ok. 45 min; porcja – 290 kcal, cena 1,50 zł.

1. Fasolkę przebierz, zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Następnie odlej wodę, w której się moczyła. Fasolkę przełóż do garnka, zalej czystą wodą i gotuj (bez soli) do miękkości.

Reklama

2. W osobnym naczyniu ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu kaszę pęczak. Odlej ją, przepłucz na sicie i pozostaw do ocieknięcia. Szpinak rozmroź, osącz. Posiekaj drobno dwa pozbawione osłonek ząbki czosnku. Obraną cebulę grubo poszatkuj.

3. Na dużej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć pokrojony na kawałki boczek, a po chwili cebulę i czosnek. Dodaj osączony szpinak. Smaż, mieszając, kilka minut. Następnie wrzuć kaszę, wymieszaj.

4. Ugotowaną fasolkę odcedź. Dodaj do kaszy ze szpinakiem. Smaż całość, co pewien czas mieszając, 5-7 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Danie rozłóż do miseczek, posyp startym serem i podawaj.

Jeśli chcesz, by pęczak był sypki i idealny do sałatek, przed gotowaniem przepłucz go starannie na sicie, a następnie umieść w garnku i zalej wrzątkiem (2,5 szklanki wody na 1 szklankę kaszy). Gotuj 15- 20 minut, a potem zdejmij z ognia i odstaw pod przykryciem na 10 minut, aby kasza napęczniała.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat kobiety

Zobacz również

  • Proste i pyszne strączkowe

    Są świetnym zamiennikiem mięsa, mają mnóstwo białka oraz witamin. Odkryj fasolę, soczewicę i cieciorkę w nowym wydaniu. I wyczaruj z nich smaczne, ciekawe dania. więcej