Faszerowana cukinia z mięsem

Składniki na 4 porcje: 2 średnie cukinie, 40 dag mielonego mięsa drobiowego, ½ strąka czerwonej papryki, 1 średnia cebula, 1-2 ząbki czosnku, 1 szklanka krojonych pomidorów z puszki, po 1 łyżeczce koncentratu pomidorowego i ketchupu, po ½ łyżeczki suszonego oregano i bazylii, 4 łyżki startego sera żółtego, olej do smażenia, sól, pieprz

Przygotowanie:

Reklama

1. Cukinie umyj, przetnij na pół i wydrąż ich środki. Cebulę drobno posiekaj. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz ją pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w kostkę. Wydrążony z cukinii miąższ też pokrój w kostkę.

2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, zeszklij, od czasu do czasu mieszając. Dodaj mięso, smaż 10 min.

Następnie dodaj pomidory z puszki, koncentrat, paprykę, ketchup, zioła, miąższ z cukinii oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż jeszcze 5 min. Dopraw farsz do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełnij cukiniowe łódeczki.

3. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Ułóż w nim cukinie. Piecz 20-30 min w temperaturze 180°C. Na ok. 10 min przed końcem pieczenia wierzchy posyp startym serem.

Przygotowanie: 50 minut, sztuka: 280 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Zdrowe odżywianie

Świat & Ludzie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Tłuszcze w lekkiej letniej diecie

    Jako że lato rozgościło się u nas już na dobre, nie pozostaje nic innego, jak tylko korzystać z jego dobrodziejstw. Odpoczynek w plenerze? Jak najbardziej. Opalanie? Tak, oby z umiarem. Świeże... więcej